Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.10.2022 03:20

Na Bielej púti urobili priechod pre migrujúce obojživelníky


Ilustračná snímka: (tasr).


Bezpečná trasa pre migrujúce obojživelníky pribudla na prístupovej komunikácii na Bielu púť v Demänovskej Doline. Tamojšie horské stredisko za nový priechod zaplatilo 46 000 eur.


Cieľom je zabrániť úhynu žiab pod kolesami áut. Informoval o tom Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktoré je prevádzkovateľom strediska.

Vodná nádrž Biela púť je na jar cieľom migrácie žiab zo širokého okolia. "Obojživelníci budú zvodmi nasmerovaní do vybudovaného bezpečného žľabu popod obslužnú komunikáciu a následne do ďalšieho priestoru pod hlavnou cestou. Ten im vďaka premosteniu umožní bezpečnú trasu k nádrži s vodou a späť k lesu," priblížil riaditeľ strediska Jiří Trumpeš.

V najfrekventovanejšom úseku pri zvodidlách inštalovali 250 zvodových stien spevnených oceľovými výstuhami. Zároveň odfrézovali časť cesty, do ktorej uložili žľab, umožňujúci bezpečný priechod obojživelníkov popod cestu.

Miroslav Králik zo zhotoviteľskej spoločnosti podotkol, že oproti obyčajným žľabom majú tieto väčší prierez, a to 500 krát 500 milimetrov. Žľab tak bude pevnejší. "Živočíchy v ňom nebudú pociťovať otrasy a bude sa aj ľahšie čistiť od prípadných nánosov," doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2016
Lyžiari si v Liptovskom Jáne nezalyžujú asi ani počas tejto zimy
Lyžiarske stredisko v turisticky atraktívnej Jánskej doline na Liptove pravdepodobne nespustí svoju prevádzku ani v nadchádzajúcej zimnej sezóne.
viac
04.10.2017
Biela noc aj tento rok v regióne
Aj tento rok ozvláštnia ulice Bratislavy, ale aj budovy, nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, plavárne, parkoviská ako aj ďalšie zaujímavé a menej známe priestory rôzne svetelné konštelácie, ktoré prinesie už tento víkend vizuálny festival súčasného umenia Biela noc 2017.
viac
15.09.2021
Biela noc pozýva na 17-dňovú prechádzku mestom, predstaví najmä domácu scénu
Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc tento rok v Bratislave pozýva na prechádzku mestom. Väčšinu diel, najmä domácich autorov, predstaví v exteriéri a potrvá až 17 dní, a to od piatka 17. septembra do 3. októbra.
viac
10.10.2023
Festival Biela noc prilákal do nočného mesta 60-tis. ľudí
Tohtoročný festival súčasného umenia Biela noc v Košiciach, ktorý trval od piatka (6. 10.) do nedele (8. 10.), mal odhadovanú návštevnosť 60.000 ľudí. Informovali o tom organizátori s tým, že návštevnosť prekonala ich očakávania a vrátila sa na úroveň spred pandémie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %