Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.11.2023 01:50

Na Dňoch zeleného lesa ukážu neštátni vlastníci aktívny manažment lesov


Ilustračný výrez plagátu


Odtabuizovať prírode blízky a trvalo udržateľný aktívny manažment lesov človekom je jedným z cieľov dvojdňového podujatia Dni zeleného lesa, ktoré sa začalo vo štvrtok v Belej v okrese Žilina.


Podľa predsedu Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milana Ovseníka chcú tiež spojiť v diskusiách na území Národného parku Malá Fatra kľúčových aktérov zelených lesov a obnoviť fungovanie odbornej platformy Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska s jej víziou Ústavy pre lesy.         

Doplnil, že podujatie má vyslať posolstvo o výsledkoch trvalo udržateľného obhospodarovania zdravých a zelených lesov, ktorými nie sú iba čistý vzduch, pitná voda a priaznivé prírodné prostredie. "Ale aj drevo - životne dôležitá a jediná obnoviteľná surovina. Z našich lesov ho získavajú furmani, pilčíci a operátori lesnej techniky, ktorí potrebujú modernú, inovatívnu techniku. Bez nich by tiež nemohol byť zdravý, zelený les," zdôraznil.         

Okrem praktických ukážok ľudí, koní a techniky pri spracovaní dreva vytvorili organizátori priestor pre získanie informácií o možnosti podpory na nákup lesnej techniky a ťažných koní. "V spolupráci s dodávateľmi lesnej techniky reagujeme na pripravovanú výzvu v rámci Programu rozvoja vidieka 2014-2022 na nákup lesnej techniky a odborníci Národného lesníckeho centra poskytnú najaktuálnejšie podmienky," priblížil.         

Na programovom sneme Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska podľa Ovseníka vyhodnotia Programové vyhlásenie vlády SR 2023 - 2027 a zareagujú prijatím vyhlásenia Za udržateľné súkromné lesy Slovenska, za silný a odolný vidiek. "Účastníci snemu vyšlú posolstvo verejnosti a politikom o dôležitosti udržateľnosti súkromných lesov pre spoločnosť. Aby aj súkromné lesy boli udržateľné parky v prírode pre všetkých," dodal.         

Podujatie Dni zeleného lesa - udržateľné súkromné lesy 2023 pripravili Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, Partnerstvo pre Prírodný park Krivánska Malá Fatra a Asociácia furmanov Slovenska.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2018
Stredoveký deň nás opäť zavedie do minulosti
Historické Mariánske námestie v Žiline sa už po jedenásty raz premení na dejisko originálneho a obľúbeného podujatia s názvom Stredoveký deň, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta.
viac
03.06.2019
DENS 2019 – Atraktívne podujatie pre všetky generácie
Už zajtra (4. 6.) sa na Námestí A. Hlinku v Žiline môžete tešiť na pokračovanie 6. ročníka putovného podujatia Dni energie a ekológie na Slovensku (DENS) 2019, určeného pre všetky generácie, kde sa poučíte, zabavíte a ešte môžete aj niečo hodnotné vyhrať.
viac
25.07.2023
Dni európskeho kultúrneho dedičstva bude na Slovensku hostiť Žilina
Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) bude na Slovensku hostiť v septembri mesto Žilina. Tohtoročnou celoeurópskou témou je Dedičstvo ži!. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková.
viac
07.09.2023
Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023 otvoria v Žiline
Otvárací ceremoniál Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2023 na Slovensku sa uskutoční v piatok (8. 9.) v Žiline. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline Katarína Gazdíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %