Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
11.07.2022 01:30

Na hrade Strečno otvorili novú archeologickú expozíciu aj vynovenú mučiareň


Snímka z expozície.


Na hrade Strečno otvorili novú archeologickú expozíciu s nálezmi z obdobia od praveku až po stredovek, ktoré sa našli počas výskumov v Strečne a v okolitých obciach. Informovala o tom hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.


"Návštevníci si môžu prezrieť keramiku lužickej a púchovskej kultúry či zaujímavý súbor bronzových predmetov z depotu objaveného v Rosine. Z predmetov datovaných do veľkomoravského obdobia možno vidieť napríklad železný kľúč, motyku, sekeru, radlicu a tiež unikátny železný meč z 9. storočia," priblížila archeologička Považského múzea Andrea Slaná.

Vystavené sú aj nálezy objavené počas výskumov na okolitých hradoch, ale najmä na hrade Strečno. "Vo vitrínach sú prezentované stredoveké a novoveké exponáty. Napríklad kachlice a keramika z hradu - džbány, hrnce, hrnčeky, trojnohá panvica, zrekonštruované časti hrncov či repliky nádob. Niektoré sú zdobené farebnou glazúrou," uviedla archeologička Považského múzea.

Najzaujímavejším nálezom je podľa nej zrekonštruovaný modrý majolikový tanier - tzv. Benátske berettino. "Dokladá dovoz luxusnej keramiky na hrad. Z kovových nálezov možno vidieť železné kliny, klince, strely do kuše či nôž so zachovanou drevenou rúčkou," doplnila Slaná s tým, že mnohé vystavené nádoby boli reštaurované, prípadne zhotovené nanovo formou replík.

Súčasťou prehliadky hradu je tiež vynovená stredoveká mučiareň. "Pôvodne sa na hrade Strečno nenachádzala, je však zaujímavým doplnkom pre poznanie temnej stránky stredoveku. V expozícii sú inštalované rôzne mučiace nástroje, ktorými sa obvinení a odsúdení trestali a mučili," dodala hovorkyňa Považského múzea.

Hrad Strečno je otvorený každý deň od 9.00 h do 17.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2019
Na hrade Strečno otvoria výstavu Zrod života z ohňa a železa
Výstavu Zrod života z ohňa a železa, ktorá zachytáva tvorivú činnosť žiakov a pedagógov odboru Umelecko – remeselné spracúvanie kovov zo Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste, otvoria na hrade Strečno v piatok 26. apríla.
viac
17.07.2020
Trenčiansky hrad ponúkne nočné prehliadky inšpirované príbehmi z mučiarne
Nočné prehliadky Trenčianskeho hradu inšpirované historkami z mučiarne ponúkne v piatok a v sobotu (18. 7.) Trenčianske múzeum v Trenčíne. Informovala o tom Radovana Keliarová z Trenčianskeho múzea.
viac
23.11.2021
Na hrade Strečno pokračuje reštaurovanie severného paláca a sakristie
Na hrade Strečno pokračuje reštaurovanie severného paláca a sakristie. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej dokončia severný palác ešte v tomto roku a sakristia by mala byť hotová v ďalšej etape.
viac
01.07.2023
V skanzene pod hradom Ľubovňa otvorili novú expozíciu o priadkach
V Ľubovnianskom skanzene včera (30. júna) otvorili novú expozíciu. Návštevníci si ju môžu pozrieť v jednom z objektov múzea ľudovej architektúry, a to v drevenici z Jarabiny. Expozícia prináša pohľad na tradičnú obyčajovú príležitosť - na zimné priadky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %