Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.09.2020 12:20

Na jesenné upratovanie bude v Prešove k dispozícii 100 kontajnerov


Snímka zdroj: (msú).


Celkovo 100 veľkoobjemových kontajnerov pristavia Technické služby mesta Prešov (TSmP) vo vybraných lokalitách Prešova. Vo štvrtok sa začína jesenné upratovanie, ktoré potrvá do utorka (13. 10.).


Kontajnery sú určené na zber objemného odpadu z domácností a verejných priestranstiev, ako napríklad nábytok, koberce, matrace, vyradená sanita. Ako upozornila Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP, do kontajnerov sa nemá vkladať biologicky rozložiteľný odpad – konáre, tráva, lístie, popadané ovocie či zvyšky zeleniny. „Tento odpad môžu obyvatelia položiť vedľa kontajnera alebo doviezť na naše zberné dvory,” vysvetlila Mihaľová.      

Špeciálnu kategóriu podľa jej slov predstavuje nebezpečný odpad, medzi ktorý patria akumulátory, autobatérie, žiarivky či obaly z farieb. Ten treba odviezť priamo na zberný dvor. „Do kontajnerov nepatrí ani elektroodpad. Prosíme obyvateľov, aby využili našu novú službu, bezplatný zber elektroodpadu priamo z domácností. Prvý takýto zber sa v Prešove uskutoční už 26. septembra,” pripomenula Mihaľová.      

Harmonogram jesenného upratovania je rozdelený na štyri cykly. Ten prvý sa začína vo štvrtok v lokalitách Šidlovec, Dúbrava, Rúrky, Vydumanec-Cemjata a Sídlisko II. O týždeň neskôr, 24. septembra, budú kontajnery rozmiestnené v meste a jeho širšom centre. V tretej etape, od 1. októbra, budú kontajnery k dispozícii v Nižnej Šebastovej, na sídlisku Šváby a Solivare. V poslednom cykle, od 8. októbra, nájdu kontajnery obyvatelia v lokalitách Sídlisko III, sídlisko Sekčov a Šváby.      

Pred rokom ľudia podľa Mihaľovej do kontajnerov priniesli viac ako 318 ton objemného odpadu a 17,4 tony konárov. Na jar TSmP napočítali takmer 328 ton odpadu a 15,5 tony konárov. Podobné čísla očakávajú Technické služby aj pri tomto upratovaní.      

Okrem veľkoobjemových kontajnerov a zberu elektroopadu priamo z domácností môžu občania počas celého roka odpad uložiť na dvoch zberných dvoroch, konkrétne na Bajkalskej alebo Jesennej ulici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Obyvatelia sa môžu zbaviť starých domácich spotrebičov
Počas celého roka môžu ľudia Prešove bezplatne odovzdať veľké a ťažké spotrebiče najmä zo skupiny takzvanej bielej techniky. Prvý odvoz sa uskutoční v sobotu 26. septembra.
viac
16.09.2020
V Ružinove sa koncom mesiaca začne jesenné upratovanie
V bratislavskom Ružinove sa koncom septembra začína tradičné jesenné upratovanie. Počas sobôt pristaví mestská časť na sídliská veľkokapacitné kontajnery, kde sa budú môcť obyvatelia opäť bezplatne zbaviť objemného odpadu.
viac
23.04.2021
Prešov predlžuje cyklus jarného upratovania
Mesto Prešov predlžuje cyklus jarného upratovania, doplní piaty cyklus. Začal sa vo štvrtok a potrvá do 27. apríla. Podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej tým mesto vychádza občanom v ústrety.
viac
07.09.2022
Staré Mesto pripravuje jesenný zber a odvoz zeleného odpadu
Bratislavské Staré Mesto aj tento rok pripravuje jarný zber a odvoz biologicky rozložiteľného odpadu, teda konárov zo stromov a kríkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %