Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.12.2018 01:25

Na malackých školách zavládla vianočná atmosféra


Snímka N. Bednáriková


Priestory malackých škôl sa počas adventu zmenili na dejisko vianočných trhov a jarmokov s množstvom krásnych a originálnych produktov, zaujímavým programom a výborným občerstvením. Sviatočnú atmosféru dotvárala skvelá nálada, lákavé vône i hudba ohlasujúca blížiace sa Vianoce.


Na Štúrke sa konal deviaty ročník vianočného jarmoku

Každoročný vianočný jarmok na ZŠ Štúrova ponúkol opäť množstvo nápaditých dekorácií a darčekov. Väčšinu z nich vytvorili žiaci krúžku šikovných rúk pod vedením učiteľky Gabriely Krajčírovej. S pečením vianočných domácich koláčikov pomohli rodičia i ochotné kolegyne. V ponuke bolo i sušené ovocie, vianočné trubičky, knižný antikvariát a burza starších vecí, ktoré môžu ešte poslúžiť. „Novinkou tohto roka boli Magické Vianoce, v rámci ktorých deti predvádzali rôzne fyzikálne pokusy a stánok, kde naše šikovné žiačky ukázali, aké nápadité účesy dokážu vytvoriť,“ povedala G. Krajčírová.

Nezabudlo sa ani na občerstvenie. Návštevníci si mohli pochutiť na dobrotách ako punč, chlieb s masťou a cibuľou či palacinky. Plusom každoročnej akcie je finančný výťažok z predaja, ktorý putuje do rodičovského združenia, teda na účely školy a pomôcky deťom.

Prvý ročník vianočného jarmoku v štátnom gymnáziu

Predaj vianočných dekorácií a ručných výrobkov, guláš a punč, ale aj planetárium či pokusy a aktivity z chémie, fyziky a informatiky - taký bol Malý vianočný jarmok v priestoroch Gymnázia na Ulici 1. mája. „Naše vianočné trhy sa konali vždy iba v dopoludňajších hodinách pre žiakov školy. Tento rok sme sa rozhodli pre zmenu a usporiadali sme Malý vianočný jarmok, na ktorý sme pozvali aj širšiu verejnosť,“ povedala zástupkyňa riaditeľky školy Viera Mojžišová.

Zaujímavosťou boli čertovské pokusy v prevedení žiakov a pedagógov, scénické premietanie zážitkových vzdelávacích filmov o vesmíre na kupolu mobilného planetária, astronomické pozorovanie nočnej oblohy Newtonovým ďalekohľadom i poznávanie súhvezdí s využitím mobilných aplikácií. Súčasťou bola i odborná prednáška astronóma Juraja Tótha na tému Ako to bolo s betlehemskou hviezdou.

Nechýbali stánky s tradičnými dekoráciami z dielne žiakov, chránenej dielne Vstúpte a dielne Spojenej školy v Malackách.

ZŠ Záhorácka využila vianočný čas na dobročinnosť

Rodičia, starí rodičia i priatelia ZŠ Záhorácka sa zišli na vianočných trhoch, ktoré škola organizuje pravidelne každý rok. Návštevníci si mohli vychutnať bohatý kultúrny program a nákup pestrej škály výrobkov a darčekov s vianočnou tematikou v príjemnej sviatočnej atmosfére. O prípravu sa postarali žiaci, pedagógovia aj ochotní rodičia.

Výťažok z predaja putoval na potreby ZŠ Záhorácka. Stánok s voňavými mydielkami bol však výnimkou. „Finančné prostriedky získané z predaja mydielok z dielne šikovných žiakov bol venovaný Vande a jej bratovi Patrikovi – nášmu žiakovi, ktorý bol nedávno súčasťou projektu Detský čin roka 2018 za to, ako svojej mame obetavo pomáha so starostlivosťou o chorú sestričku Vandu,“ vysvetlila riaditeľka školy Alena Číčelová. Škola tak využila čaro Vianoc na dobrú vec a podporila súrodencov v neľahkej situácii.

Autor: N. Bednáriková


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2016
V historickom medzibrání pripravujú Kremnické vianočné trhy
V priestoroch historického medzibránia v Kremnici sa od pondelka 19. decembra do štvrtka 22. decembra budú konať Kremnické vianočné trhy.
viac
13.12.2018
V Sládkovičove budú vianočné trhy na podporu škôl
Na námestí v Sládkovičove budú v piatok (14. 12.) od 15. h vianočné trhy na podporu školám. V sprievodnom programe od 16. h vystúpia žiaci miestnych škôl, chlapci a dievčatá z Detského centra Hrajkovo, spevokol Klubu seniorov a Ekumenický spevácky zbor.
viac
15.12.2018
Vianočné trhy v Malackách sa začínajú už dnes
Adventné Malacky 2018 pokračujú tradičnými vianočnými trhmi, ktoré sa začínajú dnes 15. decembra v centre mesta na Mierovom námestí a potrvajú do soboty 22. decembra.
viac
24.11.2022
Po prestávke vynútenej pandémiou sa do mesta vrátia vianočné trhy
Po prestávke vynútenej pandémiou sa do Kežmarku vrátia vianočné trhy. Hovorkyňa mesta Barbora Sosková uviedla, že okrem predajných stánkov chystajú aj kultúrny program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %