Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
22.07.2022 07:45

Na podanie žiadosti o dotáciu na obnovu hradov s MRK ostáva pár dní


Ilustračná snímka.


Na podanie žiadosti o dotáciu vo výzve určenej na obnovu hradov s pomocou príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít (MRK) ostáva necelý týždeň. "Výzva je otvorená do 27. júla," pripomína Ministerstvo kultúry (MK) SR.


V programe je alokovaných 8,2 milióna eur, prostriedky slúžia na refundáciu miezd a odvodov pracovníkov, ktorí budú pomáhať pri obnove kultúrneho dedičstva. Zdroje pochádzajú z nevyčerpaných eurofondov. Podmienkou na čerpanie dotácií je, aby minimálne 60 percent zamestnaných pochádzalo z prostredia MRK.

Dotácie možno použiť v súvislosti s výdavkami v období od 1. mája 2022 do 30. apríla 2023, s možným predĺžením do konca októbra 2023. Môžu teda poslúžiť aj na refundáciu už vynaložených prostriedkov.

Oprávnenými žiadateľmi sú napríklad samosprávy, mimovládne organizácie či cirkevné právnické osoby, ktoré obnovujú kultúrne pamiatky nachádzajúce sa v katastri obcí zaradených do Atlasu rómskych komunít.

"Dotácie by sa mohli uplatniť v prípade približne 20 pamiatok, pri obnove ktorých je možné zamestnať až 480 ľudí," uviedlo ministerstvo pri predstavení výzvy, nadväzujúcej na program obnovy hradov s pomocou nezamestnaných.

Zdroje na pokračovanie privítalo aj záujmové združenie Zachráňme hrady, spájajúce organizácie, ktoré sa obnove historických objektov venujú. Jeho predseda Ratibor Mazúr pozitívne hodnotí aj prepojenie obnovy pamiatok so zvýšením zamestnanosti Rómov. "Na hradoch v lokalitách s prítomnosťou rómskych komunít sme aj v minulosti zamestnávali veľa Rómov, oni sami majú o túto prácu záujem," dodal.

O možnosti požiadať o dotáciu vo vyhlásenej výzve upozorňuje vo štvrtkovom statuse na sociálnej sieti tiež splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. "Pozitívne je, že okrem samotnej obnovy kultúrnej pamiatky sa sledujú ďalšie ciele, ako je posilnenie zamestnaneckého a edukatívneho potenciálu cieľovej skupiny, zvýšenie zamestnanosti v cestovnom ruchu, zatraktívnenie regiónu a taktiež podpora obnovy remesiel a 'vymierajúcich' zamestnaní ako umelecký kováč, rezbár, kamenár a podobne, ktoré sú potrebné pri obnove kultúrnych pamiatok," vyzdvihol Hero.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
Záujemcovia majú posledné dni na zaslanie žiadostí
Druhý ročník Zeleného vzdelávacieho fondu už budúci týždeň uzatvára možnosť predkladať žiadosti o podporu výchovno-vzdelávacích aktivít.
viac
23.04.2021
Na projekt záchrany hradov s podporou nezamestnaných pôjde 1 milión eur
Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných.
viac
15.07.2022
MK SR spúšťa výzvu na obnovu hradov za 8,2 milióna eur
Ministerstvo kultúry (MK) SR spúšťa výzvu zameranú na obnovu národných historických pamiatok s objemom financií 8,2 milióna eur. Informovala o tom šéfka rezortu Natália Milanová na piatkovej tlačovej konferencii.
viac
17.08.2022
MK SR otvára druhé kolo dotačnej výzvy na obnovu pamiatok s príslušníkmi MRK
Ministerstvo kultúry (MK) SR spúšťa druhé kolo dotačnej výzvy na obnovu pamiatok s pomocou príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít (MRK). "Oprávnení žiadatelia sa o eurofondové prostriedky môžu uchádzať do 25. augusta," informovalo ministerstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %