Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
11.06.2022 08:45

Na Radničnom námestí v Bardejove si pripomenú Deň Rusínov na Slovensku


Ilustračná snímka


Rusínska obroda na Slovensku a jej partneri si v Bardejove pripomenú Deň Rusínov na Slovensku. Hlavný program v rámci celonárodných osláv sa uskutoční v nedeľu (12. 6.) na Radničnom námestí.


 Ako TASR informoval predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš, stretnú sa tu Rusíni z rôznych regiónov Slovenska, aby prezentovali svoj jazyk, kultúru, príslušnosť k východnému obradu a ďalšie atribúty svojej národnej identity.       

äPodujatie sa začne o 13.00 h krojovým sprievodom od mestskej športovej haly na Radničné námestie, kde sa o 14.00 h začnú oficiálne oslavy. "Následne sa začne kultúrny program vystúpeniami rusínskych kolektívov a sólistov z regiónov Snina, Medzilaborce, Svidník, Bardejov, Stará Ľubovňa a ďalších. Podujatie zavŕši vystúpenie rusínskeho profesionálneho kolektívu – Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS) z Prešova, ktorý svoj program predstaví na námestí v Bardejove okolo 15.30 h," uviedol Karaš.       

Ako povedal, 12. jún bol za Deň Rusínov na Slovensku vyhlásený Svetovým kongresom Rusínov v roku 2009. S týmto dňom sa podľa Karaša spájajú viaceré dôležité udalosti. V tento deň bol v roku 1848 v Prahe zavŕšený historicky prvý Slovanský zjazd všetkých Slovanov žijúcich v Rakúsko-Uhorskej monarchii, počas prvej Československej republiky sa v Prešove organizovali masové oslavy Dní rusínskej kultúry a v roku 1933 bol takisto v Prešove pred terajším Divadlom J. Záborského odhalený pamätník veľkému rusínskemu buditeľovi Alexandrovi Duchnovičovi.       

Podujatie finančne podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Deň matiek oslávili aj v Žabokrekoch
Druhá májová nedeľa už tradične patrila všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomenuli v piatok 12. mája 2017 v kultúrnom dome v Žabokrekoch.
viac
27.04.2019
Prievidzské deti oslavovali les
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v piatok 26. 4. 2019 na Námestí slobody v Prievidzi uskutočnila záverečná prezentácia a vyhodnotenie EKOROKU s Nestlé Slovensko, s. r. o. Tento environmentálny projekt sa v školskom roku 2018/2019 realizoval už po 16-krát a tentoraz sa venoval téme "OSLAVA LESA."
viac
05.05.2021
Netradičné oslavy Dňa Európy na Slovensku sa blížia
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravuje v spolupráci so svojimi partnermi oslavy Dňa Európy. Budú prebiehať od 6. mája a obsiahnu množstvo prevažne online podujatí a aktivít. Všetko za dodržania prísnych opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu.
viac
09.04.2022
Medzinárodný deň Rómov ako oslava angažovanosti komunít
Významný úspech zaznamenal pre rómsku komunitu, v týždni, keď si pripomíname Medzinárodný deň Rómov (8. 4.), Róm Martin David získal ocenenie Srdce na dlani 2021
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %