Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.08.2020 01:25

Na Vápennom vrchu nad obcou vyrástla nová rozhľadňa


Snímka zdroj: (tasr).


Na Vápennom vrchu nad obcou Skýcov vyrástla nová turistická rozhľadňa. „Rozhľadňa je otvorená od piatka, v priebehu budúceho týždňa ešte osadíme smerové tabule,“ informoval starosta Skýcova Tomáš Kolembus.


Obec na výstavbu rozhľadne získala dotáciu vo výške 35 000 eur z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu z programu na podporu cestovného ruchu.

Nová rozhľadňa nahradila pôvodnú, ktorá bola pre zlý technický stav odstránená v roku 2011. Obec sa niekoľko rokov usilovala vybudovať novú, na výstavbu však nemala finančné prostriedky. Vyše 18 metrov vysoká rozhľadňa bola súčasťou náučného chodníka Vápenný vrch. Ponúkala výhľad až do vzdialenosti 100 kilometrov, za vhodných poveternostných podmienok bolo z jej vrcholu vidieť Malú Fatru s Veľkým a Malým Kriváňom na severe a maďarský Ostrihom na juhu.

Náučný chodník dlhý približne dva kilometre, ktorého súčasťou je rozhľadňa, naďalej slúži turistom. Obec ho vybudovala v roku 2005 na Vápennom vrchu, ktorý bol kedysi pokrytý štôlňami na lámanie vápenca. Na trase chodníka sa nachádza areál vápenných pecí. Vápenkárstvo patrilo v Skýcove k najstarším remeslám. V minulosti sa tam nachádzalo 84 funkčných pecí, obci sa podarilo obnoviť tri objekty v pôvodnom štýle.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Na Borkút sa turisti aj cyklisti dostanú novoupraveným lesným chodníkom
Prešovčania aj ďalší milovníci prírody sa môžu dostať po novoupravenej lesnej ceste do Lesoparku Borkút v katastri obce Haniska.
viac
29.02.2020
V Pieninách vznikne Náučný chodník horských záchranárov
V Pieninách pribudne nový náučný chodník, ktorý turistom napovie, ako sa bezpečne pohybovať v horskom prostredí. Chodník totiž budujú tamojší dobrovoľní horskí záchranári.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
06.08.2021
V Hnúšti otvoria prvý náučný chodník so šiestimi informačnými tabuľami
Samospráva Hnúšte v okrese Rimavská Sobota vybudovala prvý náučný chodník v okolí mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %