Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
23.07.2022 01:10

Najväčší priemyselný park v Prešovskom kraji vznikne v Sabinove


Podpis zmluvy


Priemyselný park v Sabinove začína naberať reálne kontúry. Prešovský samosprávny kraj (PSK) už odpredal na tento účel takmer 80 hektárov pozemkov v katastrálnom území obce Orkucany spoločnosti MH Invest s. r. o., ktorej 100% spoločníkom je ministerstvo hospodárstva.


Obe strany spečatili dohodu vo štvrtok 21. júla podpisom kúpnej zmluvy. Kraj odpredal pozemky štátnej firme za 0,80 eur za meter štvorcových, celková kúpna suma tak predstavuje viac ako 631-tisíc eur. Spoločnosť sa kúpou zaviazala, že do 10 rokov od nadobudnutia vlastníckeho práva zrealizuje na danom území priemyselný park, ktorý má byť jeden z najväčších v Prešovskom kraji.

„Na území PSK máme 13 priemyselných parkov, tento svojou rozlohou je najväčší a mal by ponúknuť aj najviac pracovných miest. Prácu by tu mohlo získať až 500 ľudí, čo je vynikajúca správa pre obyvateľov tohto okresu. Zároveň je tu veľký potenciál na duálne vzdelávanie študentov stredných škôl, ktorí budú potenciálnou pracovnou silou pre budúceho investora,“ uviedol po podpise zmluvy predseda PSK Milan Majerský.

Priemyselný park má byť situovaný v meste Sabinov, pri novovybudovanom obchvate v lokalite Hôrky. Celkovo ide o výmeru takmer 790- tisíc metrov štvorcových. Predaj pozemkov schválili krajskí poslanci na svojom júnovom zasadnutí ako prípad hodný osobitného zreteľa.

Zastupiteľstvo schválilo kúpnu cenu vo výške 0,80 €/m² napriek tomu, že cena stanovená znaleckým posudkom bola stanovená na 2,94 €/m². „K takto proporčne a územne scelenému pozemku sme sa dopracovali po niekoľkoročnom úsilí začiatkom tohto roka. Pri znížení ceny na tretinu sme zohľadnili účel, a tým je rozvoj okresu a celého priľahlého územia,“ uviedol predseda kraja.

Spoločnosť MH Invest, s.r.o., ktorej 100% spoločníkom je Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky, kupuje parcely v Sabinove na základe poverenia vlády s tým, že v budúcom priemyselnom parku vybuduje kompletnú infraštruktúru.

„Našou primárnou úlohou je priemyselný park vybudovať a pripraviť územie atraktívne pre investora. Predbežne rátame s investičnými nákladmi vrátane prístupovej cesty vo výške 8 miliónov eur bez DPH, všetko závisí od štúdie realizovateľnosti, významu investora či ďalších vyvolaných požiadaviek vlády,“ uviedol konateľ MH Invest Boris Kačáni. Ako ďalej špecifikoval, s prípravnými prácami na tomto investičnom projekte sa už začalo, pokračovať sa bude v geodetickom zameraní, prieskumami, štúdiami, posudzovaní EIA až po vydanie stavebného povolenia. „Budeme mať pravdepodobne osvedčenie o významnej investícii, takže proces získavania stavebného povolenia by mal byť jednoduchší. Za optimálnych podmienok by mal trvať tento legislatívny proces rok,“ dodal M. Kačáni.

Na vybudovanie priemyselného parku ešte bude potrebná zmena územného plánu mesta Sabinov, ktorý musí odklepnúť mestské zastupiteľstvo. Zúčastnené strany veria, že úzka súčinnosť štátu, krajskej a napokon i mestskej samosprávy zvýši významne šance pre získanie konkrétneho investora pre toto územie.

 „Pre nás je podstatné, že už teraz cez rokovania so SARIO-m evidujeme niekoľkých investorov, ktorí chcú spolupracovať so samosprávnym krajom, sondujú možnosti najmä v oblasti vzdelávania a prepojenia s našimi strednými školami. Je to prísľub, že prídu investície a ruka v ruke aj dobre platené pracovné miesta aj do menej rozvinutých regiónov,“ dodal M. Majerský.

 

Autor: (ts-PSK -Daša Jeleňová, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2017
Poslanci schválili odpredaj pozemkov významnému investorovi
Mestské zastupiteľstvo v Detve v utorok 14. novembra 2017 schválilo odpredaj pozemkov na ploche Priemyselného parku Detva – Trstená pre investora Punch Precision Detva, s. r. o..
viac
28.12.2019
K existujúcemu priemyselnému parku v Nesvadoch pribudne nová priemyselná zóna
V obci Nesvady v okrese Komárno vzniká nová priemyselná zóna. Určená bude pre menších domácich podnikateľov, ktorí už rozbehli výstavbu svojich prevádzok. Priemyselná zóna vzniká v blízkosti priemyselného parku, v ktorom pôsobí päť firiem.
viac
15.03.2021
IPEC ukončil hrubú stavbu výskumno-vývojového centra v Senici s predstihom
Developerská skupina IPEC ako investor výstavby výskumno-vývojového centra a výrobných hál v senickom priemyselnom parku ukončila prvú fázu v predstihu. V tejto prvej fáze tu vznikne čiastočnou prestavbou a pripojenou novostavbou k už existujúcej budove výskumno-vývojové centrum.
viac
14.06.2022
Poslanci predali pozemky na výstavbu priemyselného parku v Sabinove
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní rozhodli o predaji pozemkov na výstavbu priemyselného parku v Sabinove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %