Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.10.2020 02:20

Národná adaptačná stratégia má zvýšiť pripravenosť Slovenska na zmenu klímy


Ilustračná snímka.


Akčný plán na implementáciu stratégie adaptácie SR na zmenu klímy (NAP) má pomocou adaptačných opatrení a úloh zvýšiť pripravenosť Slovenska na dôsledky zmeny klímy.


Určuje časové rámce, financie a spôsob, ako je možné plnenie opatrení dosiahnuť. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo plán na svojej webovej stránke.

„Požiadavka na jeho vypracovanie vyplýva z uznesenia vlády Slovenskej republiky zo dňa 17. októbra 2018. NAP nadväzuje na aktualizovanú stratégiu adaptácie Slovenskej republiky na zmenu klímy,” uvádza sa v materiáli. Opatrenia by sa mali zaviesť v krátkodobom horizonte v rokoch 2021 - 2023, a v strednodobom od 2024 do 2027.

Opatrenia na adaptáciu zmeny klímy majú pokrývať vodný režim a vodné hospodárstvo, udržateľné poľnohospodárstvo, adaptované lesné hospodárstvo, prírodné prostredie a biodiverzitu, sídelné prostredie a zdravá populácia. Pôjde aj o technické, ekonomické a sociálne opatrenia.

Envirorezort plánuje posilniť politický a legislatívny rámec adaptácie a nastavenie finančných mechanizmov pre adaptačné opatrenia. Vytvoriť by sa mal národný informačný systém na poskytovanie klimatických informácií. Budovať by sa mala zelená infraštruktúra a ekologické siete, nastaví sa aj efektívny systém manažmentu rizík zmeny klímy. MŽP chce vytvoriť funkčný rámec podpory vedy, vzdelávania a rozvoja povedomia o problematike adaptácie.

Strategický dokument by sa mal na rokovanie vlády predložiť v júli alebo auguste 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2019
(Bez)bolestný prechod k zelenému a nízkouhlíkovému Slovensku
Na oficiálne predstavenie strategického dokumentu Zelenšie Slovensko- Envirostratégia 2030 dnes okrem odbornej verejnosti a médií prišiel aj generálny riaditeľ pre oblasť klímy Európskej komisie Mauro Raffaele Petriccione.
viac
16.11.2020
Hodnotenie Akčného plánu pre implementáciu Stratégie SR na zmenu klímy
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako rezortný orgán, zahájilo prípravu strategického dokumentu: „Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy“.
viac
19.03.2021
ZMOS poukazuje na diskrimináciu zamestnávateľov
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na predsedu vlády. Dôvodom je požiadavka na odstránenie diskriminácie zamestnávateľov z oblasti verejnej správy.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %