Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
06.07.2020 12:40

Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely


Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk. Snímka zdroj: (tasr).


Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.


Mesto uspelo s projektom s názvom Umením búrame hranice v programe cezhraničnej spolupráce 2014 – 2020 Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine.

Ako informuje radnica na svojej webstránke, v uplynulých dňoch sa v budove realizovali búracie práce. Ukončenie stavebných prác predpokladá v novembri tohto roka.

„V súčasnosti prebieha verifikácia verejného obstarávania na vybavenie a zariadenie priestorov budúcej galérie a turistického informačného centra, po vysúťažení bude v novozrekonštruovaných priestoroch inštalovaný kamerový systém, galerijný systém, nábytok, ozvučenie, prezentačný systém a potrebné vybavenie,” uvádza mesto.

Galériu a turistické informačné centrum by chceli otvoriť začiatkom roku 2021. Počas celého roka 2021 a v rámci projektu plánujú v nových priestoroch realizovať cezhraničné podujatia v oblasti umenia.

„Veríme, že sa nám realizáciou projektu podarí zachrániť jednu z najkrajších budov v meste, dať jej zmysluplnú funkciu, vtiahnuť ľudí do kultúrneho diania inovatívnymi tvorivými a informačnými formami,” informuje samospráva.

Gabriel Strömpl, jeden z najbohatších obyvateľov Michaloviec, nechal v rokoch 1905 až 1906 na mieste svojho zničeného domu postaviť nový poschodový hotel. Od tej doby sa hotel s názvom Zlatý býk (Golden Bull) stal najväčším a najreprezentatívnejším zariadením tohto druhu v celom meste. Samotná rodina Strömplovcov vlastnila aj niekoľko miestnych mäsiarstiev a práve vďaka tomu je fasáda hotela zdobená pozlátenou hlavou býka. Budova je postavená v eklektickom slohu s prvkami secesie.

Celkové náklady projektu sú takmer 1,3 milióna eur, z toho výška grantu je takmer milión eur. Vedúcim partnerom projektu je mesto Michalovce. Partnermi sú ukrajinský Užhorod, nezisková organizácia Novum z Ukrajiny a maďarské mesto Sátoraljaújhely.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
20.09.2021
Michalovce v obnovenej budove Zlatý býk otvoria galériu a infocentrum
Budova národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Zlatý býk v Michalovciach prešla komplexnou rekonštrukciou a premenila sa na novú mestskú galériu a turistické informačné centrum. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v piatok 24. septembra, informovala radnica mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %