Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.06.2023 02:25

Náučný chodník v areáli Dubnických baní približuje históriu ťažby opálu


Slovenské opálové bane pripravili pre turistov predĺžený turistický okruh v podzemí. Do opálových baní v Slanských vrchoch sa vstupuje štôlňou Jozef k katastri obce Červenica v okrese Prešov. V Červenici 28. mája 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Priblížiť históriu ťažby opálu v Slanských vrchoch nad Prešovom, ako aj upriamiť pozornosť návštevníkov na prírodu je cieľom nového náučného chodníka. Sprístupnili ho tu vo štvrtok.


Vybudovali ho Slovenské opálové bane, s. r. o., v spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a Regionálnym centrom ochrany prírody v Prešove. Informovala o tom marketingová manažérka Slovenských opálových baní Iveta Adamová.

Náučný chodník vedie banským revírom Libanka, na území ktorého sa nachádzajú staré banské diela, ktoré tu vznikli počas ťažby drahého opálu.

"Na trase s dĺžkou približne 1,5 kilometra je umiestnených 14 informačných tabúľ venovaným vzniku opálu, ťažbe, vybraným banským dielam, ako aj geológii, vegetácii a zoológii Slanských vrchov a samostatne netopierom," povedala Adamová.

Po ukončení ťažby sa rozsiahle podzemné priestory opálových baní stali podľa jej slov významným zimoviskom netopierov. V roku 1964 boli z tohto dôvodu vyhlásené za Chránený areál Dubnické bane. Územie, ktorým náučný chodník vedie sa nachádza v štvrtom stupni ochrany prírody. Vstup na chodník je bezplatný a je vhodný pre deti i dospelých.

Informačné tabule sú spracované dvojjazyčne, v slovenskom a anglickom jazyku.

"Cieľom náučného chodníka je priblížiť históriu ťažby opálu v tejto lokalite, upriamiť pozornosť návštevníkov na živú prírodu Slanských vrchov, potrebu jej ochrany, ako aj v nevyhnutnej miere na hospodárenie v lesoch trvalo udržateľným spôsobom, so zreteľom na využívanie lesov či už návštevníkmi baní, turistami a v neposlednom rade obyvateľstvom žijúcim na vidieku," dodala Adamová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
26.09.2017
Novobanské Mestské lesy plánujú vybudovať arborétum
Na náučnom chodníku Zvonička chcú novobanské Mestské lesy vybudovať arborétum. Podľa konateľa spoločnosti Víťazoslava Chrappu bude mať arborétum nielen náučný charakter, ale pomôže podporiť cestovný ruch a zviditeľniť mesto.
viac
11.11.2019
Vo Vinosadoch si vybudovali vinársky náučný chodník
Okrem toho realizovali projekty, ktoré podporujú komunitný život. Pozornosť venovali aj starým remeslám či zachovaniu kultúrneho dedičstva. Letný tábor miestnych remeselníkov si pre veľký záujem detí zopakujú aj v budúcom roku.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %