Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.10.2019 10:10

Návštevnosť hradu každoročne stúpa, letnú sezónu hodnotia pozitívne


Kežmarský hrad. Snímka zdroj: podtatranske-noviny.sk


Návštevnosť Múzea v Kežmarku i miestneho hradu každoročne stúpa a inak tomu nie je ani tento rok. Len nedávno slávnostne ukončili na hradnom nádvorí hlavnú letnú sezónu a čísla návštevnosti sú podľa riaditeľky múzea Eriky Cintuľovej pozitívne.


„Od začiatku roka sme mali už takmer 43.500 platiacich návštevníkov, čo je nárast oproti vlaňajšku o 12 percent. Za štyri mesiace hlavnej sezóny, teda od júna do septembra, k nám zavítalo takmer 37.000 turistov z rôznych kútov sveta,“ konkretizovala výsledky pre TASR Cintuľová. Prevažovali pritom Slováci, Česi a Poliaci a čoraz viac pribúda návštevníkov z Litvy, Azerbajdžanu, Srbska, Ruska, USA, či Veľkej Británie, Rakúska, Nemecka, ale aj z Austrálie, Južnej Kórei, Izraela, Malty a Írska.      

 Cintuľová dodala, že najväčší záujem je predovšetkým o prehliadku expozícií, zvlášť po oprave hradu sa do Kežmarku návštevníci opätovne vracajú. „Z toho dôvodu sa snažíme postupne expozície reinštalovať, obohacovať o nové zbierky a o nové produkty. Aj v závere sezóny sme odprezentovali našu novú propagačnú brožúru v slovenskej a anglickej verzii a novú exteriérovú výstavu, ktorá je umiestnená na stánkoch na nádvorí hradu,“ doplnila riaditeľka.       

Z podujatí, ktoré počas leta na hrade zorganizovali, bol už tradične najväčší záujem o hradné rozprávky a Krvavé dejiny. Evidovali tiež vysokú návštevnosť počas Filmového festivalu na hrade, kam prišlo 2200 ľudí.       

„Počas jesene pripravujeme okrem vyučovacích hodín pre základné a stredné školy aj tri koncerty v októbri, v novembri a pred Vianocami. Pôjde o výnimočné lutnové koncerty domácich aj zahraničných umelcov. Okrem toho už teraz pripravujeme obľúbené vianočné tvorivé dielne a 13. decembra aj špeciálnu vianočnú prehliadku hradu,“ upozornila Cintuľová. Zároveň finalizujú reianštaláciu expozície lapidária vo vnútorných priestoroch hradu. Slávnostné sprístupnenie expozície bude na začiatku letnej turistickej sezóny v máji 2020.       

V rámci investičných aktivít v súčasnosti finišuje múzeum s rekonštrukciou meštianskeho domu na Hlavnom námestí. „Po jej ukončení budeme jednotlivé expozície v tomto objekte reinštalovať. Vďaka obnove sme získali nádherný objekt s krásnymi vynovenými priestormi. V rámci rekonštrukcie sa vymenila strecha, okná, objekt sa odvlhčil, pristúpilo sa k sanačným omietkam, ďalším reštaurátorským prácam a zmodernizovala sa kotolňa, ktorá bola v havarijnom stave. Vymenili sa tiež radiátory vo všetkých miestnostiach a tiež zabezpečovací a požiarny systém,“ vymenovala Cintuľová s tým, že vypracovanú majú aj projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu hradnej pivnice. Na budúci rok chcú osloviť zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj, o poskytnutie finančných prostriedkov na realizáciu všetkých plánovaných prác.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
04.01.2018
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla, zavítalo doň viac ako 46 000 turistov, čo je nárast o viac ako 11 percent oproti roku 2016. Informovala o tom riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová s tým, že stúpajúcu tendenciu má návštevnosť hradu už od roku 2013.
viac
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
14.01.2022
Návštevnosť kežmarského hradu vlani prekročila hranicu 32 000
Prevažovali návštevníci zo Slovenska, prišli však aj hostia z Českej republiky a Nemecka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %