Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
09.05.2024 02:05

NDS odštartovala výstavbu prvej etapy R1 B. Bystrica - Slovenská Ľupča


Snímka zdroj: Banskobystrický Štandard


Národná diaľničná spoločnosť (NDS) odštartovala výstavbu prvej etapy trojkilometrového úseku rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica - Slovenská Ľupča. TASR o tom v utorok informovala NDS s tým, že na prvotných prácach sa má podieľať zhruba stovka pracovníkov.


"Pred výstavbou je potrebné zamerať inžinierske siete, zriadiť prístupy a lokálne vstupy na stavenisko. Nasledovať bude archeologický a pyrotechnický prieskum, odhumusovanie, preložky vodovodov, plynovodov a vedení elektrického napätia," vysvetlila NDS.         

Podľa nej bude výstavba náročná na organizáciu dopravy. V trase aktuálnej cesty I/66 sa bude stavať ďalší úsek R1, cesta I/66 sa preloží a doprava bude pokračovať v novej trase. Preložka hlavného ťahu a jej úspešné sprevádzkovanie je zároveň prvým míľnikom stavby.         

"Existujúca cesta I/66 v súčasnosti prestáva vyhovovať kapacitným nárokom dopravy a stavebno-technický stav zaostáva za požiadavkami na bezproblémovú prevádzku. Takisto mostné objekty sú v zlom technickom stave a na konci svojej životnosti. V rámci budovania rýchlostnej cesty sa nevyhovujúci stav vyrieši," zdôraznila NDS.         

Stavba R1 zahŕňa 12 mostov, mimoúrovňovú križovatku Šalková a v rámci výstavby sa premiestni takmer 880.000 kubíkov materiálu na zrealizovanie násypov. Stavba v hodnote 87 miliónov eur bude financovaná zo štátneho rozpočtu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2020
Otvorenie prvého úseku cyklochodníka v Leviciach
Symbolicky na Svetový deň bicyklov dňa 3. júna sa uskutočnilo slávnostné otvorenie cyklochodníka na Pereckej ulici v Leviciach.
viac
06.11.2020
Vo Vrakuni začali stavať posledný chýbajúci úsek cyklotrasy pri Malom Dunaji
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa začali s výstavbou posledného chýbajúceho úseku cyklotrasy popri Malom Dunaji. Novobudovaný úsek spojí kruhový objazd s cyklotrasou na Ihličnatej.
viac
21.02.2022
Výstavbu prvej etapy projektu Vydrica majú spustiť začiatkom marca
Výstavbu prvej etapy developerského projektu Vydrica, ktorý vyrastie pod Bratislavským hradom pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu v hlavnom meste, majú spustiť začiatkom marca. Práce skončia v roku 2024. Informovali o tom zo spoločnosti Vydrica Development.
viac
31.01.2023
Prvú etapu výstavby plavárne ukončili
Prvú etapu výstavby novej krytej plavárne v Lučenci zhotoviteľ stavby už ukončil. Hotové sú zemné a výkopové práce, celý projekt je tak približne vo svojej tretine. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala samospráva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %