Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
09.05.2024 02:05

NDS odštartovala výstavbu prvej etapy R1 B. Bystrica - Slovenská Ľupča


Snímka zdroj: Banskobystrický Štandard


Národná diaľničná spoločnosť (NDS) odštartovala výstavbu prvej etapy trojkilometrového úseku rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica - Slovenská Ľupča. TASR o tom v utorok informovala NDS s tým, že na prvotných prácach sa má podieľať zhruba stovka pracovníkov.


"Pred výstavbou je potrebné zamerať inžinierske siete, zriadiť prístupy a lokálne vstupy na stavenisko. Nasledovať bude archeologický a pyrotechnický prieskum, odhumusovanie, preložky vodovodov, plynovodov a vedení elektrického napätia," vysvetlila NDS.         

Podľa nej bude výstavba náročná na organizáciu dopravy. V trase aktuálnej cesty I/66 sa bude stavať ďalší úsek R1, cesta I/66 sa preloží a doprava bude pokračovať v novej trase. Preložka hlavného ťahu a jej úspešné sprevádzkovanie je zároveň prvým míľnikom stavby.         

"Existujúca cesta I/66 v súčasnosti prestáva vyhovovať kapacitným nárokom dopravy a stavebno-technický stav zaostáva za požiadavkami na bezproblémovú prevádzku. Takisto mostné objekty sú v zlom technickom stave a na konci svojej životnosti. V rámci budovania rýchlostnej cesty sa nevyhovujúci stav vyrieši," zdôraznila NDS.         

Stavba R1 zahŕňa 12 mostov, mimoúrovňovú križovatku Šalková a v rámci výstavby sa premiestni takmer 880.000 kubíkov materiálu na zrealizovanie násypov. Stavba v hodnote 87 miliónov eur bude financovaná zo štátneho rozpočtu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2020
Otvorenie prvého úseku cyklochodníka v Leviciach
Symbolicky na Svetový deň bicyklov dňa 3. júna sa uskutočnilo slávnostné otvorenie cyklochodníka na Pereckej ulici v Leviciach.
viac
06.11.2020
Vo Vrakuni začali stavať posledný chýbajúci úsek cyklotrasy pri Malom Dunaji
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa začali s výstavbou posledného chýbajúceho úseku cyklotrasy popri Malom Dunaji. Novobudovaný úsek spojí kruhový objazd s cyklotrasou na Ihličnatej.
viac
31.01.2023
Prvú etapu výstavby plavárne ukončili
Prvú etapu výstavby novej krytej plavárne v Lučenci zhotoviteľ stavby už ukončil. Hotové sú zemné a výkopové práce, celý projekt je tak približne vo svojej tretine. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala samospráva.
viac
03.11.2023
S prvou etapou obnovy ihriska Hexagon sa začne už v tomto roku
Niekdajšie detské ihrisko Hexagon v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici sa dočká obnovy pod dohľadom krajského pamiatkového úradu. Už tento rok sa začne s jej prvou etapou, v rámci ktorej sa spracuje dokumentácia,
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %