Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.09.2019 12:10

Nedeľný program národnej púte sa začne už v skorých ranných hodinách


Ilustračná snímka (tasr)


Štyri dni trvajúca Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne, ktorá sa začala v piatok (13. 9.), bude mať vrchol počas sviatku patrónky Slovenska, ktorý pripadá na 15. septembra.


Program v deň štátneho sviatku sa začína v skorých ranných hodinách. "Prvá svätá omša sa v bazilike uskutoční už o 5.00 h ráno, ďalšie budú nasledovať o 7.00 a 8.00 h. Je to predovšetkým pre pútnikov, ktorí už v takýchto skorých ranných hodinách prichádzajú z východného Slovenska, odkiaľ putujú celú noc," uviedol pre TASR rektor Národnej svätyne v Šaštíne páter Ondrej Kentoš.      

Od 9.15 h sa program presunie pred hlavný oltár v parku pred bazilikou. "Program sa začne modlitbou svätého ruženca, po ktorej bude pokračovať o 10.30 h slávnostná svätá omša. Kazateľom bude biskup Vladimír Fekete. Je to slovenský salezián, ktorý už niekoľko rokov pracuje v Azerbajdžane ako apoštolský prefekt," doplnil Kentoš. Slávnostnej omše sa okrem ďalších hostí zúčastnia aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).      

Po svätej omši v priestoroch oratória sa na detskom ihrisku začne program pre deti. "Pripravil ho Miro Jilo s Mariánom Bérom. Súbežne s týmto programom sa uskutoční modlitba katolíkov východného obradu," informoval páter.      

Nedeľňajší program vyvrcholí kultúrnymi vystúpeniami a pásmom slova hudby. "V tomto roku sme sa zamerali na Simeonovo proroctvo a chceme ho podať tak, ako ho môžeme vnímať z pohľadu súčasnosti," uviedol Kentoš.      

Celonárodná púť Slovenska k patrónke Slovenska – Sedembolestnej Panne Márii, sa koná po stáročia. Oficiálne od roku 1732, keď bola socha Sedembolestnej Panny Márie vyhlásená za milostivú. Každoročne navštívi Šaštín počas národnej púte okolo 20.000 veriacich, v jubilejnom roku Sedembolestnej Panny Márie 2014 to bolo 50.000 pútnikov.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2018
Šaštín-Stráže: Primátor a poslanci zložili sľub
Staronový primátor mesta Šaštín-Stráže Jaroslav Suchánek zložil na ustanovujúcom zastupiteľstve v pondelok (10. 12.) slávnostný sľub. Spolu s ním tak urobilo všetkých 11 novozvolených poslancov MsZ.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
16.09.2023
Národná púť v Šaštíne je silným posolstvom jednoty
Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok 15. septembra 2023 zúčastnila na svätej omši v bazilike v Šaštíne pri príležitosti národnej púte a sviatku Sedembolestnej Panny Márie.
viac
04.03.2024
Železný pútnik vyštartuje do Šaštína-Stráží dva týždne pred Veľkou nocou
Už tretí ročník nočnej pôstnej púte v predveľkonočnom období s názvom Železný pútnik ohlásila farnosť Trstín pri Trnave na piatok 15. marca. Pútnici sa vydajú na takmer štyridsaťkilometrovú pešiu túru z Hájička pri Trstíne cez Malé Karpaty do Šaštína-Stráží. Informoval o tom za usporiadateľov Martin
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %