Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
05.06.2024 02:10

Nesúhlasíme so skráteným konaním o návrhu zákona o krajinnom plánovaní


Ilustračná snímka(Zdroj: FB)


Podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky Tomáš Taraba predkladá na dnešné rokovanie vlády SR Návrh na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o krajinnom plánovaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov s čím zásadne nesúhlasíme.


Združenie miest a obcí Slovenska nesúhlasí s postupom skráteného legislatívneho konania o vládnom návrhu zákona o krajinnom plánovaní, o ktorom dnes bude rokovať vláda SR na dnešnej schôdzi.

ZMOS apeluje na vládu SR a predsedu vlády SR, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a umožnili riadne legislatívne konanie, ktoré zaručí kvalitnú právnu úpravu v oblasti krajinného plánovania a umožní mestám a obciam aktívne sa zapojiť do odborných diskusií na dosiahnutie optimálneho riešenia a naliehavosti Plánu obnovy a odolnosti SR.

Tento spôsob legislatívneho konania o zákone, tak citlivého pre miestnu územnú samosprávu, nepovažujeme za korektný. Nebol vytvorený priestor pre dôkladné a odborné pripomienkovanie nového znenia návrhu zákona o krajinnom plánovaní verzus zákona o územnom plánovaní, čo sme namietali zásadnými pripomienkami už v predchádzajúcom znení zákona predloženého do skráteného medzirezortného pripomienkového konania minulý rok.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2018
Z tlačovej konferencie po Rade ZMOS - nesúhlasíme so zmenami v údržbe chodníkov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s novelou zákona o pozemných komunikáciách, podľa ktorej by sa na samosprávy preniesla zodpovednosť a kompetencia za údržbu chodníkov.
viac
15.10.2020
(2.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
31.08.2023
Zákon o krajinnom plánovaní má zvýšiť a zlepšiť ochranu a obnovu krajiny
Zákon o krajinnom plánovaní má zvýšiť a zlepšiť ochranu, obnovu a tvorbu krajiny. Vytvoriť by sa mal nástroj integrovaného manažmentu krajiny, ktorým sa má zabezpečiť udržateľný rozvoj a starostlivosť o životné prostredie.
viac
19.06.2024
Novela zákona o krajinnom plánovaní ide do druhého čítania
Novelu zákona o krajinnom plánovaní posunuli v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Legislatíva, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia v súlade s cieľmi plánu obnovy, má zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %