Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.10.2022 11:40

Nitra minie na energie do konca roka takmer dvojnásobok plánovanej sumy


Na archívnej snímke Pyramída v Nite. Snímka zdroj: (tasr).


Nitrianska radnica musela vo svojom tohtoročnom rozpočte takmer zdvojnásobiť sumu vyčlenenú na energie. Mesto plánovalo na tento účel minúť 2,3 milióna eur. Nakoniec budú platby za energie stáť Nitru viac ako štyri milióny eur.


Podľa vedúceho ekonomického odboru na mestskom úrade Ivana Daniša by táto suma mala do konca roka stačiť. "Je možné, že z nej ešte niečo aj ušetríme. Nevieme však odhadnúť budúci rok. Z hľadiska cien energií je to ťažšie, ako predpovedať počasie. Najprv musíme mať štátom deklarované, či budú pevné ceny a v akom druhu palív. Ak budeme poznať tieto ceny, tak potom budeme vedieť, čo nás čaká a budeme môcť zaviesť aj prípadné šetrenie," uviedol Daniš.

Radnica v súčasnosti hľadá spôsoby, ako čo najviac energií ušetriť. Úspory by sa však nemali výrazne dotknúť zariadení sociálnych služieb (ZSS) ani škôl. "My sme limitovaní zákonom. Keď sme sa informovali na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva, tak nám potvrdili, že je presne stanovená teplota, ktorá v školách musí byť. V triedach je to minimálne 21 stupňov a na chodbách minimálne 15 stupňov. To sa nedá znížiť alebo regulovať," vysvetlila vedúca odboru školstva Mária Orságová.

Podľa energetika Ľudovíta Nagya bol na školách už v minulosti výrazný tlak na šetrenie. "Takže ten potenciál úspor sa výrazne vyčerpal. Teraz máme na výber už len obmedziť osvetlenie, čo však môže byť na úkor vyučovacieho procesu. Na znižovanie teploty nie je veľmi priestor," doplnil.

Podľa riaditeľky Správy zariadení sociálnych služieb v Nitre Libuši Mušákovej v súčasnosti nie je nijako ohrozené vykurovanie v ZSS. "Od 1. januára sme zaradení do kategórie krehký odberateľ, takže by sme mali byť regulovaní. Nevieme, ako to bude. Zatiaľ kúrime bez problémov na 22 stupňov," uviedla Mušáková.

Na októbrovom rokovaní zastupiteľstva sa viacerí mestskí poslanci zamýšľali aj nad obmedzením verejného osvetlenia v uliciach Nitry. Podľa Nagya je táto možnosť reálna, magistrát si však pri vypínaní stĺpov verejného osvetlenia musí dávať pozor, aby neporušil platné normy. "Ak ich chceme dodržiavať, tak reálne nemáme veľký priestor na úspory. Keď si povieme, že normy dodržiavať nebudeme, môžeme takto šetriť, ale ak dôjde k nejakej nehode alebo mimoriadnej udalosti, tak sa budeme iba ťažko obhajovať," povedal Nagy.

Ako povedal prednosta mestského úradu Martin Horák, mesto si nemôže dovoliť porušovať platné predpisy. "Preto pripravujeme skôr zhasínanie dekoratívneho osvetlenia na pamiatkach a svetiel na obchvatoch a v extraviláne Nitry," doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.12.2017
Biskupstvo Nitra chce postaviť lanovku na Zobor za milión eur
Rímskokatolícka cirkev Biskupstvo Nitra chce postaviť novú kabínkovú lanovku na Zobor. S výstavbou plánuje začať v budúcom roku, prevádzku lanovky plánuje spustiť v roku 2019.
viac
27.04.2022
Cyklotrasa do Dražoviec bude drahšia, poslanci schválili ďalšie peniaze
Výstavba cyklotrasy z Nitry do mestskej časti Dražovce sa predraží o takmer 150 000 eur. Podľa mestského úradu je to spôsobené zmenami v projekte.
viac
26.08.2022
Nitriansky samosprávny kraj musel vyčleniť dodatočné zdroje na platby za energie
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) musel zo svojho rozpočtu vyčleniť dodatočných 200.000 eur určených na dofinancovanie platieb za energie. Kraj neočakáva, že by sa situácia mohla v dohľadnej dobe zlepšiť.
viac
13.09.2022
Nitre nebude stačiť na faktúry za energie ani dvojnásobok minuloročnej sumy
Mesto Nitra zaplatí v tomto roku za energie vyše dvojnásobok toho čo vlani. Ako informovala radnica, v roku 2021 Nitra na tento účel, bez nákladov na školské budovy, vynaložila 1,7 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %