Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.02.2020 01:50

Nová lodenica má zvýšiť atraktívnosť splavu rieky Poprad


Ilustračná snímka, zdroj: splavujeme.sk


V Starej Ľubovni chcú vybudovať potrebnú infraštruktúru, aby zvýšili atraktívnosť splavu rieku Poprad.


 „V rámci projektu, ktorý máme spolu s Poľskom, bude vybudovaný objekt tzv. lodenice. Určený bude na bezplatné požičanie viac než 20 plavidiel, ako sú kajaky a kanoe, a tiež iného vodáckeho príslušenstva - pádiel, záchranných viest a podobne. Slúžiť má tiež ako šatňa, kde sa môžu vodáci prezliecť a pripraviť pred samotným splavovaním,“ priblížil investičnú časť primátor mesta Ľuboš Tomko.       

Lodenica s dvoma parkovacími miestami, ktorá bude vybudovaná za areálom Mestského futbalového klubu Stará Ľubovňa na jar tohto roka, bude verejnosti prístupná po existujúcej komunikácii. Slávnostné sprevádzkovanie lodenice sa uskutoční spolu s otvorením XXXI. ročníka Medzinárodného splavu rieky Poprad začiatkom júla tohto roka. „Množstvo ďalších aktivít partnerov mikroprojektu bude zameraných na prípravu propagačných materiálov, prezentáciu splavu rieky Poprad na výstavách cestovného ruchu v Poľsku a v Českej republike,“ doplnil primátor.       

Na projekt „Splav bez hraníc“ získali obe strany dotáciu v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovensko 2014 - 2020 z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. „Hlavným cieľom je zabezpečiť ochranu a udržateľný rozvoj prírodného i kultúrneho dedičstva tohto slovensko-poľského regiónu prostredníctvom rozšírenia a modernizácie existujúceho produktu cestovného ruchu v oblasti vodnej turistiky, ktorým je práve splav rieky Poprad,“ ozrejmil Tomko s tým, že mesto Stará Ľubovňa tak so svojím dlhoročným partnerom Malopoľským vojvodstvom v najbližších mesiacoch opäť prehĺbi vzájomnú spoluprácu.       

Celkové náklady na realizáciu mikroprojektu predstavujú viac ako 130.000 eur, pričom výška poskytnutého finančného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je takmer 95.000 eur. Slovensko-poľskí partneri predpokladajú, že realizácia spoločných aktivít zvýši atraktivitu splavu rieky Poprad, zlepší povedomie verejnosti a návštevnosť tohto cezhraničného regiónu, a tak prispeje k celkovému rozvoju cestovného ruchu na oboch stranách hranice.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
V okolí Starej Ľubovne vznikli tri turistické trasy dlhé 38 km
Oblasť Severného Spiša a Pienin je známa prírodnými krásami a bohatou históriou, ktorá každoročne láka tisícky turistov.
viac
31.12.2017
Výstava diel s pútnickou tematikou začala svoju púť v Starej Ľubovni
V knižnici v Starej Ľubovni 12. decembra sprístupnili putovnú výstavu diel s pútnickou tematikou s názvom Ja, pútnik. Dovedna 10 obrazov od autorov z Poľska, Ukrajiny, Rumunska, Ekvádoru a zo Slovenska vzniklo počas umeleckého sympózia v júni tohto roku ako plánovaná aktivita medzinárodného projektu
viac
14.03.2018
Stará Ľubovňa tento rok ožíva aj vďaka cyklistike
Rok 2018 bude v Starej Ľubovni okrem iného aj rokom cyklistiky. Okrem nových cyklochodníkov a horských trás poteší nadšencov cyklistiky ďalšie cyklistické podujatie medzinárodného charakteru, ktoré sa po rokoch opäť vráti do Starej Ľubovne.
viac
29.05.2020
Ďalšie príklady dobrej praxe sú zo Starej Ľubovne, Lendaku a Popradu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredilo na podporu cestovného ruchu a športu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %