Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.11.2020 10:00

Nová tradícia: Kultúrne leto na nábreží


Ilustračná snímka


Na novembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Staré Mesto sa hodnotilo aj Staromestské kultúrne leto na nábreží 2020.


Prvý ročník bol, napriek ťažkému obdobiu a obmedzeniam súvisiacim s pandémiou, úspešný a navštevovaný. „Staré Mesto má ambíciu usporadúvať Kultúrne leto na nábreží každoročne. Prvý ročník sa konal v ťažkých časoch, napriek tomu dopadol veľmi dobre, Rázusovo nábrežie ožilo a séria kultúrnych podujatí doplnila už tradičné Staromestské kultúrne leto,“ povedala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Staromestské kultúrne leto usporadúva Mestská časť Bratislava-Staré Mesto už roky. Letné kultúrne podujatia a voľnočasové aktivity sú obľúbené a už tradične mimoriadne vyhľadávané. Konajú sa predovšetkým Hviezdoslavovom námestí, v Zichyho paláci, v Pistoriho paláci a Medickej záhrade.

V tomto roku sa rozšírilo až na Rázusove nábrežie. Priestor na kultúrne aktivity sa tým zväčšil a počet zúčastnených umelcov sa zvýšil a mestská časť verí, že sa jej podarilo založiť novú tradíciu – Staromestské kultúrne leto na nábreží. Podľa starostky Starého Mesta „vygenerovalo Kultúrne leto na nábreží pre mestskú časť príjem, ktorý bude v roku 2021 investovaný do údržby zelene a výsadby stromov v Starom Meste.“

Množstvo kultúrnych aktivít sa viazalo na dočasné vyhliadkové koleso, ktoré s týmto zámerom na nábrežie osadené. Decentné bezfarebné osvetlenie, vylúčenie hlasnej hudobnej produkcie a ďalšie podmienky si mestská časť vyrokovala s prevádzkovateľom kolesa ešte pred povolením jeho umiestnenia. Cieľom nebola len nová atrakcia, ale zasadenie objektu do kontextu kultúrneho leta, priamo v kabínkach kolesa boli inštalované fotografie zachytávajúce život v Starom Meste, stalo sa dejiskom vystúpení akrobatických tanečníkov a v jeho bezprostrednej blízkosti prebiehala ďalšia fotografická výstava, koncerty, čítačky a iné podujatia.

Prvý ročník Kultúrneho leta na nábreží 2020 prebiehal od 1. júla do 15. októbra 2020, program bol bohatý a pestrý a korešpondoval s promenádnym nábrežným genius loci Rázusovho nábrežia, s funkcionalistickým Propellerom, Dunajom a blízkym parkom.

Záver kultúrneho leta na Rázusovom nábreží patril inštalácii KUVYT (Robert Mikle), ktorá už priamo pracovala s komunikáciou s okolitým prostredím. Išlo o inštaláciu, ktorá bola súčasťou Bielej noci (pre protipandemické opatrenia išlo o značne úsporný ročník tohto projektu).

 

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Festival partnerských miest Žiliny – Deň európskej kultúry 2016
Mesto Žilina pozýva na Deň európskej kultúry 2016, ktorý sa uskutoční v piatok 5. augusta 2016 od 14:30 hod. na Mariánskom námestí.
viac
06.09.2019
Nové Mesto sa v sobotu na Kuchajde lúči s kultúrnym letom
Bratislavské Nové Mesto sa v sobotu 7. septembra rozlúči s tohtoročným letom kultúrno-hudobným programom v areáli Kuchajda.
viac
09.03.2020
Staré Mesto spustilo anketu využitia priestoru pri Propelleri
Bratislavské Staré Mesto spustilo prvú miestnu verejnú anketu. Týka sa možností využitia voľného priestoru na nábreží Dunaja, konkrétne blízko kaviarne Propeller na Rázusovom nábreží.
viac
21.06.2023
Nové Mesto otvorí koncom týždňa tohtoročné kultúrne a športové leto
Bratislavské Nové Mesto otvorí koncom týždňa (23. – 24. 6.) tohtoročné Novomestské kultúrne a športové leto. Pre návštevníkov bude pripravený športový, hudobný a kultúrny program. Predstaví sa napríklad aj vietnamská komunita. Informovali o tom organizátori podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %