Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.01.2020 04:05

Nová výzva je otvorená, dva milióny sú určené pre ľudovú kultúru


Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková. Foto - TASR/Pavel Neubauer


Folklórne srdce Slovenska bilo v piatok v Banskej Bystrici pre deti s onkologickým a iným vážnym ochorením.


Organizátorom benefičného koncertu v aule Beliana Univerzity Mateja Bela (UMB), vďaka ktorým poputuje detskej onkológii a občianskemu združeniu Svetielko nádeje výťažok vo výške 3000 eur, bol univerzitný folklórny súbor Mladosť v spolupráci s Národným osvetovým centrom a UMB.       

Pocta folklóru v srdci Slovenska, a teda v meste pod Urpínom, patrí medzi podujatia, ktoré sú výsledkom projektu Folklór – duša Slovenska z dielne ministerky kultúry Ľubice Laššákovej a premiéra Petra Pellegriniho. Tri milióny eur vlani pomohli profesionálnym i neprofesionálnym folklórnym telesám, ľudovým umelcom a remeselníkom. Podporu získalo asi 400 projektov po celom Slovensku.       

"Folklór je kultúrnou dušou slovenského národa. Stelesnený v hudobnej, hereckej, tanečnej i dramatickej komunikácií v nás vytvára hlbokú kultúrnu stopu a formuje naše národné črty. Tie sa odzrkadlili aj v našom srdci Slovenska, keď podporení folkloristi v piatok účinkovali v snahe pomôcť deťom, ktoré sú osudom ťažko skúšané," konštatovala Laššáková.       

Ako zdôraznila ministerka, rezort kultúry 21. januára otvoril novú výzvu v oblasti podpory regionálnej kultúry vo výške dva milióny eur. O finančnú dotáciu sa do 5. februára môžu uchádzať neprofesionálne folklórne telesá, ale aj individuálni ľudoví umelci, ktorí podporujú regionálnu a tradičnú kultúru.       

"Som rada, že naša vlaňajšia výzva padla na úrodnú pôdu a rozhodli sme sa, že ju budeme opakovať. Záujemcovia o podávanie žiadostí si nájdu všetky potrebné informácie na webovej stránke ministerstva kultúry. Trochu sme uvoľnili podmienky, budeme sa venovať neprofesionálnym súborom a záujemcom. O dotáciu môžu žiadať občianske združenia, mestá, obce a vyššie územné celky," reagovala ministerka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.08.2017
Ministerstvo zverejnilo prvú výzvu Fondu na podporu kultúry národnostných menšín
Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorého vznik odsúhlasila NR SR na základe návrhu vládneho zákona v máji tohto roku, uverejnil prvú výzvu na registráciu organizácií národnostných menšín.
viac
01.12.2017
Grantová výzva na podporu kultúry v Košiciach na rok 2018 je otvorená
Od stredy 29. novembra môžu kultúrne organizácie, kultúrni operátori a individuálni žiadatelia predkladať žiadosti v grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2018. Uzávierka predkladania žiadostí je stanovená na 8. január 2018.
viac
24.06.2021
Časť balíka REACT-EÚ bude zameraná na modernizáciu kultúrneho sektora
Prostredníctvom finančného nástroja REACT-EÚ, ktorý má zmierniť dosah koronakrízy na ekonomiky členských krajín únie, by mal z dodatočných dotácií profitovať aj slovenský kultúrny sektor.
viac
28.01.2022
Mesto poskytne aj tento rok dotácie na rozvoj kultúry
Organizátori kultúrnych aktivít v Šali môžu aj tento rok získať od mesta dotáciu na svoje aktivity. Radnica už zverejnila výzvu na podávanie žiadostí. Tie musia uchádzači o finančnú podporu podať najneskôr do 14. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %