Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.06.2021 04:00

Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.


Situáciu s nedostatkom miest v materských školách pomôže zmierniť nová výzva z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Výzvu v objeme 13 miliónov eur predstavila ministerka investícií a regionálneho rozvoja.

Žiadatelia môžu v rámci výzvy žiadať o podporu na:

- výstavbu nových objektov MŠ vrátane prvkov inkluzívneho vzdelávania,

- rozširovanie kapacít existujúcich škôlok prístavbou, nadstavbou, rekonštrukciou či zmenou dispozície objektov,

- stavebno-technické úpravy existujúcich objektov s cieľom ich prispôsobenia pre potreby MŠ s prvkami inkluzívneho vzdelávania (napr. môže ísť o prestavbu nevyužitých priestorov ZŠ),

- stavebno-technické úpravy areálu vrátane detských ihrísk a športových zariadení pre deti,

- obstaranie materiálno-technického vybavenia,

- zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov.

Európske zdroje na výzvu vo výške 12 750 000 eur predstavujú 85 % z celkových plánovaných finančných príspevkov. Doplnia ich prostriedky zo štátneho rozpočtu.

Celkové oprávnené výdavky na jedno miesto sú v prípade rozšírenia kapacít MŠ maximálne 8 950 eur (s DPH). Projekty na zlepšenie existujúcich kapacít škôlok môžu získať príspevok najviac vo výške 2 900 eur (s DPH) na jedno dieťa.

V aktuálnom programovom období sa na podporu zvyšovania kapacít materských škôl doteraz z IROP vyčlenilo takmer 65 miliónov eur pre 269 zariadení vo všetkých krajoch, vďaka čomu vzniklo 7 628 nových miest pre škôlkarov. Až 95 % úspešných žiadateľov tvorili materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, nasledujú cirkevné a súkromné škôlky.

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2020
Ešte v lete zamrzli výzvy pre materské školy
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl. Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v materských školách zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci.
viac
19.01.2021
Ministerstvo školstva podporí stovky materských škôl cez nový projekt
Didaktické hračky, hry či detské knihy. Na všetky tieto pomôcky môže takmer tisíc materských škôl po prvýkrát získať príspevok. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR totiž vyhlásilo nový projekt „Múdre hranie.“
viac
18.05.2021
Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách
Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.
viac
16.08.2021
IROP: Cyklovýzva už zverejnená
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zverejnilo výzvu na zvyšovanie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %