Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.05.2020 07:30

Nové Mesto pripravuje veľkú zmenu rozpočtu pre pandémiu COVID-19


Snímka zdroj: (banm.sk).


Bratislavské Nové Mesto sa, podobne ako ďalšie bratislavské mestské časti či iné samosprávy, pripravuje na veľkú zmenu rozpočtu v súvislosti s dosahmi pandémie nového koronavírusu.


Poslanecký zbor by sa tým mal zaoberať na septembrovom rokovaní, starosta Rudolf Kusý však verí, že materiál s rozpočtovými opatreniami bude predložený na zasadnutie zastupiteľstva už v júni. Uviedol to v utorok na rokovaní miestnych poslancov.

„Prognózy nie sú dobré,” skonštatoval Kusý na margo vývoja situácie a na základe informácií z hlavného mesta či ministerstva financií. Poznamenal, že klesli a klesajú nielen príjmy miestneho úradu, ale aj organizácií mestskej časti a samospráva sa na to musí pripraviť.

Mestskú časť stálo zabezpečenie hygienických opatrení proti šíreniu COVID-19 v rámci bežných výdavkov 64.000 eur, tieto výdavky sa podľa analýzy jednotlivých rozpočtových položiek ešte zvýšia. Novomestskí poslanci schválili druhú zmenu rozpočtu, ktorá sa týkala napríklad presunu peňažných prostriedkov v rámci bežných výdavkov, zvýšenie financií na odstránenie reklamných chýb projektu voľnočasového priestoru na šport, rekreáciu a oddych Jama či zvýšenie kapitálových výdavkov na niektoré projektové dokumentácie a rekonštrukcie.

Poslanci zároveň schválili starostovi plat vo výške 3506 eur. Kusý sa v tejto veci nechal počuť, že pre budúce finančné i personálne škrty, ktorým sa mestská časť pre koronakrízu nevyhne, navrhol plat na minimálnej možnej úrovni. Časti platu sa podľa svojich vyjadrení vzdá na "koronaúčet". Poslanecký zbor odobril aj plat 2447 eur pre miestneho kontrolóra spolu s odmenou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
Pre rozsiahle výpadky príjmov plánujú v Žarnovici viaceré opatrenia
Viceprimátorka Alena Kazimírová priblížila, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhadla výpadok daní z príjmov fyzických osôb pre mesto Žarnovica na tento rok vo výške približne od 142 000 až do 650 000 eur.
viac
02.05.2020
Nové Mesto opäť spustilo premávku lanovky na Kamzík
Bratislavské Nové Mesto spustilo v sobotu opäť premávku lanovej dráhy medzi Železnou studničkou a Kamzíkom. Mestská časť tak urobila po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom.
viac
13.05.2020
Župa predstavila úspory v rozpočte
Podľa predbežných prepočtov príde do konca roka Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o osem miliónov eur. O tom, kde tieto výpadky vykryť, rozhodnú na konci mesiaca poslanci. Župa predstavila návrh šetrenia.
viac
19.05.2020
Hriňová čaká výpadky príjmov z podielových daní viac ako 292 000 eur
Výpadok príjmov z podielových daní vo výške viac ako 292 000 eur očakáva v tomto roku samospráva podpolianskeho mesta Hriňová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %