Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.10.2019 01:10

Nové priestory potešia detských čitateľov


Príhovor žilinskej županky Eriky Jurinovej.


Podkrovie Liptovskej knižnice Gašpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši prešlo výraznou obnovou, ktorá poteší najmä detských čitateľov. V priestore podkrovia vzniklo moderné oddelenie detskej literatúry, kútik pre najmenších aj zóna hier a oddychu.


Liptovská knižnica odomyká svoje brány milovníkom literatúry už 190 rokov. Je prvou verejnou knižnicou na Slovensku. V roku 1829 ju otvoril mikulášsky zeman, knihár a kníhkupec, ktorého meno knižnica dnes nosí – Gašpar Féjerpataky-Belopotocký. Napriek dlhoročnému fungovaniu knižnice chýbalo v jej priestoroch miesto venované najmenším čitateľom. ,,Jediný voľný priestor bol priestor pod strechou, na pôjde. Preto sa pristúpilo k jeho rekonštrukcii. Zo starého pôjda sa stalo celkom príjemné podkrovie, v ktorom našiel svoje útočisko úsek literatúry pre deti,“ povedala Marcela Feriančeková, riaditeľka Liptovskej knižnice. Rekonštrukciu podkrovia a výmenu strechy (2018) v celkovej investícií 188-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.

V novom šate nie je len priestor, ale aj celkové vybavenie podkrovia. Zakúpili sa  regály, výpožičný pult, stoly, stoličky, či kresielka. Novinkou je vytvorenie kútika pre najmenšie deti a oddychovo-hernej časti. ,,Snažíme sa priviesť deti k čítaniu, ponúknuť im správnu knihu v pravý čas, ale musíme k tomu aj vytvoriť prostredie, v ktorom sa budú cítiť  dobre, uvoľnene, kde budú radi tráviť svoj čas, chodiť za knihami, čítaním, štúdiom, ale aj za oddychom a hrou,“ dodala riaditeľka knižnice. Nové zariadenie úseku detskej literatúry v celkovej investícií viac ako 40-tisíc eur bolo financované v rámci projektu Knižnica v podkroví z Fondu na podporu umenia. Žilinská župa sa podieľala na spolufinancovaní vo výške takmer 2,5-tisíc eur.

Detskí čitatelia dnes tvoria viac ako tretinu registrovaných používateľov knižnice. Často ju navštevujú v sprievode rodičov, či starých rodičov. Detské oddelenie je miestom kultúrnej a výchovnej činnosti, konajú sa tu takmer všetky podujatia knižnice, nie len pre deti a mládež,“ ,,Sme veľmi radi, že  vynovené priestory podkrovia dýchajú životom. Od začiatku sa snažíme vytvárať kraj priateľský k rodinám a v tomto duchu prispôsobujeme aj naše aktivity v kultúrnych inštitúciách. Pred rokom v septembri sme  vo všetkých piatich župných knižniciach zaviedli rodinné preukazy, ktoré dnes využíva už takmer 2 300 čitateľov. Zvýhodnené rodinné vstupné sa dá uplatniť aj v našich múzeách.  Rovnako sa snažíme prispôsobovať prostredie krajských inštitúcií budovaním detských kútikov a oddychových zón pre najmenších,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová.

Rekonštrukcia podkrovia nie je jediná. Koncom roku 2018 boli vynovené vstupné priestory a sociálne zariadenia na prízemí v celkovej investícií 39-tisíc eur z rozpočtu Žilinskej župy. 

V knižnici nájdu čitatelia beletriu pre dospelých, hudobné dokumenty a verejný internet. V budove sídlia sklady a depozity, akvizícia a katalogizácia, bibliografia a knihárska dielňa.

Slávnostné otvorenie - žilinská županka Erika Jurinová a primátor Žiliny Ján Blcháč.

Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši je verejnou regionálnou knižnicou pre okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok, jej zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj.

 

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2020
Z detí sa v prímestskom tábore stali remeselníci a výtvarníci
Tradičné remeselné postupy a výtvarné techniky si v tábore Šikovníček v Liptovskom Mikuláši osvojilo 22 detí. Týždenný prímestský detský tábor zorganizovalo Liptovské kultúrne stredisko (LKS) na konci júla. Informovala o tom metodička LKS pre umelecké remeslo Beata Kuviková.
viac
08.09.2021
Na Podbrezinách vzniká prvé maľované detské ihrisko v meste
Prvé detské maľované ihrisko v Liptovskom Mikuláši vzniká v týchto dňoch na Žiarskej ulici na Podbrezinách. Vybrali preň nevyužívanú asfaltovú plochu medzi bytovkami. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
14.06.2023
Letnú sezónu v Liptovskom Mikuláši otvoria v polovici júna
Letnú sezónu v Liptovskom Mikuláši otvoria v polovici júna počas Stoličných dní. Tie sa budú konať na Námestí osloboditeľov od štvrtka 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.
viac
30.11.2023
Knižnicu Mikuláša Mišíka v Prievidzi čaká slávnostné otvorenie
Komplexnejšie poskytovanie služieb čitateľom či vytvorenie otvoreného miesta pre všetkých – aj toto boli niektoré z dôvodov, prečo vznikol plán zlúčiť tri pobočky Mestskej knižnice Mikuláša Mišíka v Prievidzi do jednej centrálnej knižnice v bývalom Kine Baník.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %