Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
19.10.2017 10:18

Novinka v Prešove: interaktívna mapa investícií na webovej stránke mesta


Ilustračná snímka webovej stránky


Čo sa robí? Kde? A za akým účelom? To všetko prezrádza nová prehľadná mapa na prešovskom webe.


Na dosiahnutie väčšej informovanosti o investičných akciách a projektoch, prešovská radnica spustila novú jedinečnú interaktívnu mapu investícií s možnosťou sledovania ich stavu a lokalizáciou v mape. „V roku 2017 mesto Prešov uskutočňuje celkovo 138 investičných akcií. Oproti roku 2015 je to viac ako štvornásobok a oproti vlaňajšku trojnásobok investičných akcií, preto bolo naším zámerom priblížiť detaily jednotlivých stavieb aj Prešovčanom na interaktívnej mape,“ povedala k novinke primátorka Andrea Turčanová. Údaje sa priebežne dopĺňajú a aktualizujú na dennej báze.

Investičné akcie sú na webe rozdelené do troch kategórií:

Pripravuje sa

Akcie sú odsúhlasené a schválené v mestskom zastupiteľstve, je schválený finančný rozpočet na stavby, nasleduje realizovanie verejného obstarávania projektových a stavebných dokumentácií, a pod., jednoducho všetky administratívne činnosti potrebné pre začatie stavby. Tieto prípravné práce sú z časového hľadiska najnáročnejšie a trvajú najdlhší čas.

Realizuje sa

V tejto kategórii je znázornené stavenisko, ktoré prevezme zhotoviteľ stavby, práce v teréne sa realizujú a kontrolujú pod stavebným dohľadom.

Realizované

Kategória zahŕňa dokončené investičné akcie, s uvedením krátkeho popisu dosiahnutého stavu.

Využíva sa existujúca technológia a funkčnosť portálu Informačného systému samosprávy mesta Prešov a mestskej verejnej mapy, a to zobrazovanie bodov záujmu, či významných bodov, tzv. POI (Point of interest). Tie sa evidujú a zakresľujú vo vnútornom informačnom systéme mestského úradu a denne sa prenášajú zmeny a doplnenia na verejnú časť, ktorú majú k dispozícii všetci občania. V systéme sa dajú dopĺňať témy a vrstvy podľa potrieb, v podstate neobmedzene.

Tieto nové informácie sú verejnosti dostupné aj v dvoch nových datasetoch, ktoré patria do mestského OPEN DATA a OPEN geo DATA katalógu, v otvorenej medzinárodnej licencii CC BY 4.0, v strojovo spracovateľnom formáte. Otvorenosť údajov znamená, že ktokoľvek môže slobodne k údajom pristupovať, používať ich, upravovať a zdieľať na ľubovoľný účel.

Obecné noviny č. 39-40/2017

 

Autor: (vkg)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2017
Prešov získal prestížnu Cenu ITAPA 2017
Odborná porota posudzovala vyše 25 prihlásených projektov a udelila 3. miesto v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti pre mesto Prešov za projekt s názvom: Mapové údaje mesta Prešov pre každého.
viac
02.10.2019
Petržalčania sa môžu registrovať do parkovacieho systému na novej webstránke
Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa môžu od dnešného dňa registrovať do pilotného parkovacieho systému na novej webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk. Pri vstupe na miestny úrad im tiež budú k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí vysvetlia všetky podrobnosti o petržalskom parkovacom systéme.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
15.10.2020
Bratislavská župa spustila unikátny mapový portál
Územný plán, stredné školy, kultúrne zariadenia, ale aj cyklotrasy či mapy lesov. To všetko je možné nájsť na novom mapovom portáli Bratislavskej župy - mapy.bratislavskykraj.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %