Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.04.2016 10:00

Novohradský geopark potrebuje viac peňazí od štátu


Novohrad-Nógrád geopark je jediným geoparkom na Slovensku, ktorý získal členstvo vo Svetovej sieti geoparkov UNESCO združujúcej územia s výnimočným geologickým a prírodným dedičstvom.


Podľa Attilu Agócsa, primátora Fiľakova, geopark od štátu nedostal ešte žiadne peniaze. Financie prišli len z projektu cezhraničnej spolupráce.


Novohrad-Nógrád geopark je jediným geoparkom na Slovensku, ktorý získal členstvo vo Svetovej sieti geoparkov UNESCO združujúcej územia s výnimočným geologickým a prírodným dedičstvom. Geopark vznikol v roku 2008 ako územie s unikátnymi a rôznorodými geologickými hodnotami. Zakladateľmi boli v tom období mesto Fiľakovo a mikroregión Obručná.

„Na našom území sa nachádzajú rozličné geologické útvary z rôznych dôb vývoja Zeme. Za geopark sa uznáva jedine územie s unikátnou rôznorodosťou geologických a prírodných javov, čo my spĺňame ako jediní na Slovensku,“ povedala Erika Anderková, predsedníčka združenia, ktoré manažuje geopark. Ako ďalej priblížila,  Novohrad- Nógrád geopark sa rozprestiera na území nášho regiónu, ako aj regiónu Nógrád v Maďarsku, čo  pridáva na jeho unikátnosti. „Nikde na svete sa geopark nerozprestiera na území dvoch susediacich krajín tak odlišných kultúrou či jazykom, ako u nás.“

Jeho hranicu tvoria zo severu mesto Fiľakovo, na východe obec Petrovce, na západe Kalonda a na juhu siaha až po maďarskú obec Hollókő. Dokopy je členom geoparku viac ako 100 obcí, na čakacej listine sú ďalšie štyri. Okrem vulkanických útvarov sa v geoparku nachádzajú aj pozostatky mora spred 23. miliónov rokov. „V čakanovskom profile sú v pieskovci skameneliny z dôb, kedy sa na danom území nachádzalo more. Okrem toho je u nás zastúpený bazalt, andezit či zvyšky vulkánov.“

Hoci sa ako geopark spomína aj územie okolo Banskej Štiavnice, či Banskej Bystrice, medzinárodne uznaný je iba novohradský. „Iba náš geopark spĺňa prísne medzinárodné kritériá. Sme v medzinárodnej Globálnej sieti geoparkov UNESCO, ktorá zahŕňa 120 území s výnimočným geologickým dedičstvom z celého sveta,“ povedal Attila Agócs, primátor Fiľakova.

Napriek tomu štát geopark doteraz finančne nepodporil. „Jediné peniaze, ktoré geopark kedy získal, boli z cezhraničnej spolupráce, vďaka šikovnosti medzinárodného manažmentu,“ priblížil Agócs. Maďarská časť geoparku podľa neho dostáva štedrú finančnú podporu od štátu, vďaka čomu postavili v okolí Salgótarjánu tri centrá návštevnosti. „My sme zatiaľ vedeli maximálne zorganizovať nejakú konferenciu či vytlačiť brožúry a propagačné materiály. To ale na progres nestačí,“ podotkol primátor.

Peniaze si museli požičať

Anderková priblížila, že aj keď slovenská strana geoparku chce vstúpiť do nejakého projektu, nemá na to vlastné prostriedky. „Aj minulý rok, keď sme podávali projekt, museli sme si požičať peniaze na jeho predfinancovanie od mesta Fiľakovo. A to nebolo prvýkrát.“

Napriek tomu sa zástupcovia geoparku nenechali znechutiť a organizujú rôzne aktivity, pracujú s deťmi a mládežou. Veľkej popularite sa tešia vedené túry so sprievodcom po lokalitách geoparku organizované šesť až sedemkrát do roka, prednášky, výtvarné súťaže, vedomostné kvízy pre školákov, letný tábor geoparku, Medvešský fotomaratón a mnoho ďalších.

Nakoľko štát túto myšlienku reálne nijako nepodporil, geopark funguje z členských poplatkov začlenených obcí, čo podľa predsedníčky zaťažuje obce. Keďže je geopark uznaný medzinárodne, jeho zástupcovia majú každoročne povinnosť zúčastňovať sa medzinárodných konferencií. „Keďže nás štát finančne nepodporuje, nevieme sa ich zúčastňovať. Čo je hanba, pretože by sme nezastupovali geopark, ale celú Slovenskú republiku,“ povedala Anderková.

Ako dodala, okrem financií na reprezentáciu krajiny, by potrebovali prostriedky aj na zriadenie fungujúcej kancelárie a investovať do služieb. Hoci pravidelne posielajú listy na ministerstvá, kde zdôrazňujú potenciál geoparku v súvislosti s rozvojom regiónu a žiadajú štátne dotácie, doteraz ich nikto nepodporil. „Keď sme poslali žiadosť na ministerstvo životného prostredia, odmietli nás. Poslali sme žiadosť na ministerstvo zahraničných vecí, to nás odmietlo tiež a odporučilo späť na ministerstvo životného prostredia. Je to začarovaný kruh a hoci sme dostali doteraz mnoho prísľubov, že sa to začne riešiť, nič také sa nestalo,“ zakončil Agócs.

Autor: (Jozef Mikuš - Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
12.12.2016
Banská Bystrica sa chystá vytvoriť prvý inštitucionálny plán mobility v SR
Mesto pod Urpínom bude mať prvenstvo v oblasti udržateľnej mobility v rámci Slovenska. Spoločne s nadáciou Ekopolis a ďalšími európskymi partnermi realizuje projekt MOVECIT. Ten je podporený v rámci programu Interreg Central Europe a zameriava sa na tvorbu plánov mobility pre inštitúcie.
viac
21.12.2016
Ľudia žijú na ekologický dlh, upozorňuje SAŽP
Ľudia spotrebúvajú viac ako unesie planéta Zem a žijú na ekologický dlh. Pri predstavení jedinečného modelu pre výpočet ekologickej stopy – Ekomerača, na to upozornil Timotej Brenkus zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).
viac
15.08.2019
Obce sa majú čím navzájom inšpirovať aj v oblasti životného prostredia
Mestá a obce sa podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) majú čím inšpirovať a mali by sa porovnávať. „Je veľmi dobré, ak samosprávy idú do pilotných projektov, z ktorých poznatky môžu poslúžiť aj ďalším samosprávam,“ uviedol pre TASR hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %