Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
15.05.2024 05:10

Nový nástroj pre informované hlasovanie vo voľbách do Európskeho parlamentu 2024


Obrázok zdroj: ÚMB


Európsky Univerzitný Inštitút vo Florencii (EUI) a Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) s radosťou oznamujú spustenie volebného kompasu EÚ&Ja (volebnej poradnej aplikácie (VAA)).


Volebný kompas pomôže občanom Európskej únie urobiť informované rozhodnutie pri výbere svojich zástupcov do Európskeho parlamentu. Tím z Univerzity Mateja Bela sa do prípravy EÚ&Ja zapojil v rámci dlhodobej spolupráce s Robert Schumann Centre for Advanced Studies na EUI, skrz projekt BRRIDGE.

EÚ&JA nie je len ďalším nástrojom na podporu informovaného hlasovania; je to komplexná platforma, ktorá sa opiera o rozsiahly výskum a odborné znalosti v oblasti VAA. Na základe spolupráce medzi Európskym Univerzitným Inštitútom vo Florencii a univerzitami v Lausanne a Luzerne, ako aj odborníkmi naprieč celou EÚ vznikla užívateľsky prívetivá online aplikácia, ktorá poskytuje viac než 30 politických vyhlásení, zahŕňajúcich širokú škálu súčasných politických otázok a hodnôt v európskej politike.

EÚ&Ja sa vyznačuje silným vedeckým zázemím a politickou neutralitou. Jej cieľom je poskytnúť voličom jasný prehľad o európskej volebnej kampani a jednotlivých pozíciách, pričom neuprednostňuje žiadnu politickú stranu alebo skupinu strán.

„Spustenie aplikácie EÚ&Ja predstavuje dôležitý míľnik v snahe podporiť informované a zodpovedné hlasovanie v nadchádzajúcich európskych parlamentných voľbách. Sme presvedčení, že táto platforma poskytne občanom hodnotný nástroj na získanie informácií o politických stranách a ich postojoch k dôležitým európskym otázkam,“ povedal dr. Róbert Vancel, člen tímu Univerzity Mateja Bela.

Aplikácia EÚ&Ja ponúka užívateľom vedecky podložené odporúčania, užívateľsky prívetivé rozhranie a viacjazyčnú podporu vo viac ako 20 jazykoch, čím zabezpečuje prístupnosť pre občanov celej Európy.

Od svojho prvotného predstavenia v roku 2009 sa aplikácia postupne inovuje a rozširuje svoj dosah. S rekordným počtom 1,28 milióna používateľov vo voľbách v roku 2019 si EÚ&Ja získala dôveru a popularitu. Bola tiež úspešne replikovaná pre dôležité národné voľby, vrátane tých parlamentných na Slovensku, v roku 2023.

Okrem pomoci voličom poskytuje EÚ&Ja cenné vedecké údaje pre výskumníkov a odborníkov zaoberajúcich sa politickými stranami a voľbami, čo prispieva k rozvoju politického výskumu v Európe.

Občania EÚ sú vyzývaní, aby využili aplikáciu EÚ&Ja a podporili informované hlasovanie v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2024.

Pre prístup ku kompasu a viac informácií navštívte stránku https://euandi.eu/ .

Autor: (ts-UMB, Dana Straková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2019
Technická a organizačná príprava volieb
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo materiál, ktorý pomôže mestám a obciam v organizačnej a technickej príprave prezidentských volieb a volieb do Európskeho parlamentu.
viac
09.10.2020
Balík REACT EÚ na európskej úrovni
Prinášame aktuálny prehľad rokovaní a pozícií o finančnom balíku REACT EÚ, ktorý je súčasťou finančného nástroja Next Generation EÚ na európskej úrovni.
viac
06.05.2024
Odmietame byť politickým terčom pred voľbami do Európskeho parlamentu
Združenie miest a obcí Slovenska sa dištancuje od politických súperení o voliča pre voľbami do Európskeho parlamentu 2024, ktoré otvárajú citlivé legislatívne návrhy s dopadom na kompetencie a rozpočty miestnych územných samospráv.
viac
08.06.2024
Na Slovensku sa konajú voľby do Európskeho parlamentu
Pre voličov je k dispozícii 5 930 volebných miestností, ktoré sú otvorené v sobotu 8. júna od 7:00 do 22:00 h. Počas volieb funguje infolinka rezortu vnútra na číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %