Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.03.2023 11:40

Obci sa ako jednej z mála nezvýšili ceny elektriny


Na snímke budova obecného úradu v Rudne nad Hronom. Snímka zdroj: (tasr).


K samosprávam, ktoré tento rok nemusia počítať so zvýšenými cenami elektriny, patrí obec Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica. Od dodávateľa má totiž napevno zazmluvnenú cenu na roky 2022 a 2023.


Ako uviedol starosta Marián Šurjanský, tento rok zaplatia za odber elektriny tak ako vlani, asi 8500 eur. Obec má pritom približne desať odberných miest. Najväčšie spotreby sú vo verejnom osvetlení, na obecnom úrade, v materskej škole a na futbalovom štadióne.

Starosta sa však obáva, čo bude na konci tohto roka, keď budú robiť zmluvy na ďalšie obdobie. Dúfa však, že ceny energií sa po počiatočnom šoku znížia a ustália.

Obec by chcela v tomto roku získať zdroje na zberný dvor, ktorý aktuálne obyvateľom veľmi chýba. Z plánu obnovy by chcela zrekonštruovať aj obecnú budovu, do ktorej by umiestnila knižnicu a zriadiť v nej chcú aj priestor na ubytovanie svojich hostí.

V snahe udržať počty obyvateľov na aktuálnom čísle 550, vyčlenila samospráva aj vlastné pozemky na výstavbu 15 rodinných domov. Parcely sa nachádzajú v susedstve materskej školy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
V kaštieli chcú zriadiť domov dôchodcov a denný stacionár
Dokončiť už začaté projekty, ale aj pustiť sa do nových, ako napríklad zriadenie domova sociálnych služieb, rekonštrukcia plavárne či vybudovanie cyklochodníka medzi mestom Žiar nad Hronom a susednou obcou Lutila. To sú plány, s ktorými do tohto roka vstúpila žiarska samospráva.
viac
28.12.2020
Moldava nad Bodvou chystá v roku 2021 viacero investícií
Výstavbu novej športovej haly, materskej školy (MŠ) či atletickej dráhy plánuje v budúcom roku mesto Moldava nad Bodvou. Na niektoré projekty chce použiť aj financie z rezervného fondu. Potvrdila to hovorkyňa radnice Jana Kovácsová.
viac
19.05.2021
Kraj ponúkol ľuďom z Rudna nad Hronom krízové ubytovanie
Župan Ján Lunter včera navštívil povodňami postihnutú obec Rudno nad Hronom, starostovi ponúkol pomoc s krízovým ubytovaním.
viac
26.01.2023
Mesto plánuje v tomto roku výstavbu bytov či kompostárne
Samospráva Bánoviec nad Bebravou plánuje v tomto roku zabezpečiť výstavbu nájomných bytov, modernizáciu knižnice či vybudovanie kompostárne. Investície chce financovať z mimorozpočtových i vlastných zdrojov. Informoval o tom primátor Róbert Gašparík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %