Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
28.05.2022 09:55

Obdobie čerpania príspevkov za ubytovanie sa predĺži


Minister vnútra Roman Mikulec


Získať príspevok za ubytovanie utečencov z Ukrajiny bude možné aj počas letného obdobia. Po rokovaní vlády vo štvrtok 26. mája 2022 o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s tým, že v príprave je nové nariadenie vlády, ktorým sa má predĺžiť obdobie čerpania príspevku.


Nariadenie má upravovať nielen príspevok za ubytovanie, ale aj stravovanie. Prvýkrát sa má uplatňovať za mesiac jún. Podľa ministra vnútra zatiaľ nie je známe, na aké dlhé obdobie bude možné o príspevok žiadať. Najprv je potrebná dohoda medzi rezortmi.  Predpokladá sa, že to bude platiť na celé letné obdobie.     

Podrobnosti a postup pri vyplácaní príspevku v súčasnosti upravuje nariadenie vlády č. 99 účinné od 31. marca 2022.

V rámci vyplácania príspevku za ubytovanie za mesiace február a marec 2022  MV SR obciam a mestám vyplatilo 2,5 mil eur pre 6648 ubytovateľov, ktorí poskytli prístrešie 24463 odídencom. 

Dáta od obcí za mesiac apríl sa spracúvajú.

Počty ubytovateľov i ubytovaných odídencov budú vyššie - ministerstvo vnútra na základe informácií od miest a obcí predbežne eviduje viac ako  30-tisíc ubytovaných a takmer 8-tisíc ubytovateľov. Predbežná suma na príspevky za ubytovanie za mesiac apríl 2022 je 4,6 milióna eur.

Podmienky vyplatenie príspevku za ubytovanie podľa zákona o azyle:

- zmluva medzi vlastníkom a odídencom predložená obci,

- bezodplatnosť poskytnutého ubytovania,

- predloženie obci výkazu o počte nocí, v ktorých ubytovateľ skutočne poskytol ubytovanie,

- ubytovaný odídenec je povinný raz mesačne obci osobne oznámiť, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie (pokiaľ tak neurobil v mesiaci máj, je potrebné úkon vykonať do 31. 5. 2022).

Ministerstvo vnútra zabezpečuje vyplácanie príspevkov za ubytovanie podľa zákona o azyle na základe prehľadov od obcí a po kontrole v štátnych informačných systémoch.

Za splnenie zákonných podmienok na vyplatenie príspevkov zodpovedajú mestá a obce tak, aby v prípade budúcich kontrol /NKÚ a podobne/ mali k dispozícii všetku potrebnú dokumentáciu /zmluvy, výkazy, doklad o osobnom oznámení odídenca o poskytnutí ubytovania/

Všetky informácie k príspevku za ubytovanie odídencov podľa zákona o azyle ministerstvo vnútra zverejňuje na stránkach sekcie verejnej správy.

Autor: (MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
V Rimavskej Bani vďaka príspevku 30-tis. eur zrekonštruujú hasičskú zbrojnicu
Hasičská zbrojnica v obci Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota, ktorú využíva miestny Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ), sa v tomto roku dočká rekonštrukcie. Na tento účel samospráva získala dotáciu 30.000 eur zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtovej kapitoly Ministerstva vnútra SR.
viac
05.03.2022
Kraj má ihneď k dispozícii takmer tisíc ubytovacích kapacít pre utečencov
Aktuálne vie Prešovský samosprávny kraj ukrajinským utečencom ihneď poskytnúť do tisíc ubytovacích kapacít. Prvotných vyše 460 rozšírila o ďalších takmer 500. Vytvorili sa v dočasných núdzových ubytovacích miestach v Prešove. S lôžkami tu materiálne vypomohlo MV SR.
viac
30.04.2022
MV SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov vyše 2,4 milióna eur
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov za február a marec vyše 2,4 milióna eur. Platby by sa mali uskutočniť v sobotu.
viac
08.12.2023
Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny sa bude poskytovať do konca marca
Vláda schválením návrhu nariadenia predloženého ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom v stredu 6. decembra 2023 reagovala na potrebu zabezpečiť ubytovanie pre odídencov a odídenkyne, ktorí opustili Ukrajinu z dôvodu pretrvávajúceho vojnového konfliku zo strany Ruska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %