Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
09.04.2024 10:00

Obyvatelia obchvat Starého Smokovca nechcú, pre PSK nie je prioritou


Ilustračný obrázok


Obyvatelia Vysokých Tatier sa postavili proti plánovanému obchvatu Smokovcov. Po štvrtkovom (4. 4.) verejnom stretnutí so zástupcami samosprávy na tamojšom mestskom úrade o tom informovala Lucia Kyselová z Občianskeho združenia (OZ) Žijem v Tatrách.


Zámer Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vybudovať cestu, ktorá by presmerovala dopravu z centra Starého Smokovca, je aktuálne vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredia (EIA). Kraj tvrdí, že obchvat nie je pre neho prioritou a proces EIA je len dokončením pôvodnej investičnej prípravy s cieľom preukázať reálnosť a opodstatnenie stavby.         

OZ tvrdí, že ich zámer vybudovať obchvat a prepojiť ho s veľkokapacitným parkoviskom prekvapil a dozvedeli sa o ňom až z dokumentov pre potreby EIA. "Obchvat častí Nový Smokovec, Starý Smokovec a Horný Smokovec síce zrýchli prejazd, ale môže do Tatier prilákať ešte viac áut a zahustiť celkovú dopravu v iných častiach mesta. Obchvat je plánovaný v zalesnenom území a s viacerými násypmi a premosteniami jestvujúcich komunikácií a bude výrazným vizuálnym prvkom nielen pod oknami obyvateľov, ale aj pre návštevníkov Tatier," uviedla. Je podľa nej otázne, či je vyrúbaných desať hektárov lesa a investícia za viac ako 100 miliónov eur primeraná cena za projekt.         

Mesto i PSK podľa Kyselovej pred časom prezentovali Plán udržateľnej mobility regiónu Vysokých Tatier so súborom riešení na odľahčenie dopravy v chránenom území Tatier. OZ sa domnieva, že by mali najprv vyčerpať nástroje, ktoré plán prináša a až následne prikročiť k takémuto radikálnemu riešeniu. "Rozumieme výstavbe obchvatov v miestach s vysokými dopravnými intenzitami, ako je to napríklad v prípade obchvatu Veľká Lomnica, ktorý sa pripravuje. Návrh obchvatu Smokovcov je predložený bez podrobných dopravných prieskumov sčítania dopravy," zdôraznila.         

V procese EIA sú dva varianty obchvatu, oba začínajú na ceste II/537 medzi osadami Tatranské Zruby a Nový Smokovec a končia v úseku medzi Horným Smokovcom a riaditeľstvom Horskej záchrannej služby. Občania upozorňujú, že plánovaná cesta pod obytnými časťami Smokovcov s vyššou rýchlosťou prejazdu ich bude zaťažovať hlukom a exhalátmi, nenávratne zničí prírodné prostredie a zoberie prirodzený priestor zvieratám. V tejto súvislosti na verejnom zhromaždení požiadali o okamžité zastavenie projektovej prípravy a ďalšieho posudzovania projektu.         

Hovorkyňa PSK Daša Jeleňová pre TASR uviedla, že zámer je ešte len na začiatku, v štádiu prípravy technickej štúdie a jeho budúca realizácia závisí aj od výsledku prebiehajúceho procesu EIA a od ďalších konaní a stanovísk. Na realizáciu projektu kraj podľa nej aktuálne nemá žiadne finančné krytie, dokonca ani výhľadovo cez operačné programy EÚ 2021-2027. "Iniciátorom myšlienky obchvatu bolo práve mesto Vysoké Tatry, ktorého požiadavku PSK už pred niekoľkými rokmi zakomponoval do územného plánu. Ak tento návrh nebude v zhode so všeobecným záujmom a podporou dotknutého územia a miestnej samosprávy, PSK určite nepôjde do ďalšej prípravy a realizácie projektu," ubezpečila.         

Kraj chce v súvislosti s riešením dopravnej situácie v Tatrách postupne presadzovať plán udržateľnej mobility a teda zlepšiť parkovanie a posilniť verejnú dopravu. "Omnoho väčšiu dôležitosť prikladáme rekonštrukcii križovatky pri železničnom priecestí a autobusovej stanici v Starom Smokovci, ktorá je spracovaná v stupni Dokumentácie pre územné rozhodnutie (DÚR) a pre ktorú potrebujeme nájsť finančné krytie. Celý proces ale naráža na komplikované a stále nevyriešené majetkovo-právne vzťahy, ktoré bránia posunutiu tejto akcie k realizácii," uzavrela hovorkyňa.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Z Hrebienka do Starého Smokovca na sánkach
Nádielka snehu, ktorá v ostatných dňoch pribudla vo Vysokých Tatrách, umožnila spustiť 2,5-kilometrovú sánkarskú dráhu z Hrebienka do Starého Smokovca. Milovníci zimných športov si budú môcť užiť sánkovačku dovtedy, pokiaľ bude dostatočná snehová pokrývka.
viac
23.03.2022
Tatranský dáždnik skončil v ankete Európsky strom roka 2022 na 5. mieste
Slovenský zástupca v súťaži Európsky strom roka 2022, buk lesný – previsnutý zo Starého Smokovca, sa v ankete umiestnil na piatom mieste. Výsledky zverejnili na stránke súťaže.
viac
04.01.2024
Obnova budovy mestského úradu prinesie úspory v desiatkach tisíc eur
Mestský úrad v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách prešiel obnovou. Vďaka projektu, ktorý radnica financovala z európskych fondov, by malo dôjsť k ročnej úspore nákladov o viac ako 80 percent.
viac
11.01.2024
Priestory knižnice v Starom Smokovci sú po obnove opäť otvorené
Knižnica v Starom Smokovci je po obnove znovu otvorená. Čitatelia sa okrem útulnejších, zmodernizovaných priestorov môžu tešiť aj na nové tituly. Informovalo o tom mesto Vysoké Tatry na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %