Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.03.2019 08:35

Obyvatelia sami rozhodnú, či chcú nové parkovisko


Ilustračná snímka zdroj bbonline.sk


O parkovisku za Tatranskou ulicou na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová rozhodnú samotní obyvatelia. Najviac sťažností na parkovanie eviduje magistrát práve v tejto lokalite, uvedomuje si kritickú situáciu, a preto tam chce vybudovať nové parkovacie miesta.


TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.       

Minulý rok mesto vypracovalo projekt výstavby, v ktorom je naplánovaných 227 parkovacích miest za bytovými domami na Tatranskej ulici. Parkovacie plochy by mali byť umiestnené vo vzdialenosti minimálne osem až desať metrov od bytových domov. Ich povrch je navrhnutý z dlažby a cesta medzi parkovacími miestami z asfaltu.       

"Celý zámer vznikol na základe požiadaviek samotných obyvateľov Sásovej. Ide o priestor, ktorý už v súčasnosti mnoho ľudí využíva na tento účel. Autá parkujú na chodníku, kde prekážajú chodcom či na zeleni, ktorú ničia," konštatoval viceprimátor Jakub Gajdošík.       

"Naším cieľom nie je len výstavba nového parkoviska. Chceme dosiahnuť celkovú revitalizáciu prostredia za bytovými domami vrátane obnovy chodníkov, osvetlenia či výsadby zelene," dodal.       

Podľa neho sa projekt okrem rekonštrukcie chodníkov zameriava i na vstupy do bytových domov či výmenu obrubníkov. Mali by pribudnúť nové stojiská na kontajnery, LED osvetlenie, nabíjacie stanice pre elektromobily a kamerový systém. Rampy na existujúcich chodníkoch pre peších majú byť stavebne upravené tak, aby ich sklony boli čo najviac prispôsobené pre bezpečný pohyb imobilných osôb. Mesto myslí aj na zeleň, pribudnúť by tak malo asi 90 stromov a ručne založený trávnik s výmerou 3590 štvorcových metrov. Súčasťou parkoviska sú tiež snímače obsadenosti a infopanely zobrazujúce počet voľných miest.       

"V spolupráci s predsedami bytových spoločenstiev dávame priestor dotknutým obyvateľom vyjadriť sa, či chcú nové parkovisko, alebo sú za zachovanie aktuálneho stavu. Názor väčšiny budeme rešpektovať," dodal primátor Ján Nosko s tým, že ak stanovisko ľudí z Tatranskej ulice bude pozitívne, mesto požiada príslušné úrady o územné a stavebné povolenie.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2020
O podpore projektov z participatívneho rozpočtu rozhodne verejnosť
Novozámocká radnica v týchto dňoch spustila verejné hlasovanie o projektoch, ktoré mesto podporí z participatívneho rozpočtu. Celkovo je v ňom vyčlenených 20 000 eur. O podporu sa uchádza 12 projektov.
viac
17.04.2020
Obyvatelia sa môžu v ankete vyjadriť k parkovacej politike mesta
Obyvatelia Nových Zámkov sa vo verejnom hlasovaní môžu vyjadriť k budúcej parkovacej politike mesta. Svoj názor môžu vysloviť prostredníctvom internetovej ankety, ktorú už radnica zverejnila na svojej webovej stránke.
viac
24.07.2020
Mesto chce z karanténneho strediska vytvoriť kontaktný bod
Mesto Nové Zámky plánuje zriadiť z karanténneho strediska na Sihoti terénny kontaktný bod pre občanov bez prístrešia.
viac
31.08.2020
Samospráva Partizánskeho vybuduje v dvoch lokalitách nové parkovacie miesta
Samospráva Partizánskeho plánuje vybudovať v dvoch lokalitách mesta nové parkovacie miesta. Odstavné plochy majú pribudnúť na uliciach Družstevná i Roosveltová. Ďalšie už vybudovala na ulici Malá okružná a Malinovského.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %