Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
10.07.2020 09:15

Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia vtákov


Sokol červenonohý (Falco vespertinus).


Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia myšiarky ušatej, sokola myšiara či sokola červenonohého. Informovala o tom Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.


„Pozorovanie vtáctva počas návštev v teréne má svoje obmedzenia. Kamery sme umiestnili tak, aby neovplyvňovali priebeh hniezdenia a nerušili hniezdiace vtáctvo. Je dôležité, aby sa vtáky správali prirodzene a umožnili nám tak nazrieť do svojich životov," hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

V Chránenom vtáčom území, ktoré je súčasťou Bratislavského kraja, ornitológovia v minulosti rozmiestnili stovky búdok. Postupne ich obsadili najmä sokoly myšiare a myšiarky ušaté. Hlavným cieľom bolo podľa Slobodníka podporiť populáciu sokola červenonohého. Ten sa v roku 2012 ocitol na pokraji vyhynutia. Ornitológ tvrdí, že nepriaznivý stav sa podarilo zvrátiť, aj keď sezóna v tomto roku je menej produktívna než minulá.

„Zatiaľ sme na tejto jedinej pravidelnej hniezdnej lokalite druhu na Slovensku zaznamenali 19 párov, celkový predpokladaný počet mláďat bude okolo 40. Minulý rok prial mnohým dravcom z dôvodu vysokého stavu hraboša, ktorým sa živia, sokoly červenonohé hniezdili v počte 25 párov, z toho 24 na bratislavskej lokalite, jeden pri Trnave a vyviedli viac ako 70 mláďat,” približuje Slobodník.

Deutschová uviedla, že hniezdenie môžu kontrolovať vďaka projektu "Divočina na hranici", ktorý podporil Medzinárodný vyšehradský fond. S podporou portálu kukaj.sk nainštalovali tri kamery na štyri hniezda. Vysielanie prebieha online.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2020
Ochrana dravcov žiada ľudí, aby boli v prírode ohľaduplní k vtákom
Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku žiada ľudí, aby boli v prírode ohľaduplní a pohybovali sa len po vyznačených trasách. V týchto dňoch chodí do prírody viac ľudí ako obyčajne, čím dochádza k rušeniu vtáctva, ktoré je spravidla neúmyselné.
viac
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
08.03.2021
Prešov osadí 150 búdok a bude skúmať počty a druhy vtákov
Mesto Prešov rozmiestni počas marca v 23 lokalitách na svojom území celkovo 150 nových vtáčích búdok. Cieľom je zabezpečiť pre vtáctvo vhodné podmienky na hniezdenie a podporiť biodiverzitu vtákov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %