Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.01.2020 09:05

Od roku 2021 majú o regionálnych eurofondoch rozhodovať samosprávy


Podpis memoranda o spolupráci. Snímka zdroj: ZMOS.


O fondoch EÚ určených na regionálny rozvoj by mali od začiatku roka 2021 rozhodovať samosprávy. Povedal to v utorok 7. januára podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu R. Raši po podpise memoranda o spolupráci so zástupcami ZMOS, ÚMS a SK8.


O podporených projektoch budú v novom programovom období EÚ 2021 - 2027 rozhodovať rady partnerstva v regiónoch, ktoré by mali samosprávy zriadiť do konca marca.

"Spoločne sme hľadali optimálny model, ako v budúcom programovom období celý systém čerpania eurofondov pre slovenské mestá, obce a vyššie územné celky čo najviac zjednodušiť. Verím, že občania v regiónoch tak ešte viac pocítia benefity, ktoré eurofondy prinášajú," povedal Raši. Podľa vicepremiéra bude môcť samospráva presadiť projekty, ktoré síce nie sú excelentne spracované, no samospráva ich bude považovať za dôležitejšie. "Po novom si samosprávy povedia, čo treba podporiť a prevezmú za to aj zodpovednosť," dodal Raši.

Zástupcovia samospráv sa budú rozhodovať na základe integrovaných územných stratégií, ktoré budú obsahovať zoznam projektových zámerov. Stratégie by mali samosprávy pripraviť do konca tohto roka. Jednotlivé ministerstvá budú dohliadať na to, aby celý proces prípravy a implementácie integrovaných územných stratégií bol v súlade s európskou aj národnou legislatívou. Jednou z kľúčových úloh štátu v tomto procese bude tiež technická podpora v príprave projektov.

Podľa vicepremiéra sa celý proces čerpania eurofondov pre samosprávy zjednoduší a čerpanie bude výrazne rýchlejšie. Novinkou by mala byť aj jednostupňová kontrola projektov, kde by mala projekty kontrolovať na národnej úrovni iba jedna organizácia, a tá bude za výsledky kontroly aj zodpovedať. Samosprávy by po schválení výstupov projektov už nemali byť zodpovedné za prípadné nedostatky zistené európskymi kontrolnými orgánmi. Či bude touto inštitúciou Najvyšší kontrolný úrad SR alebo iná organizácia, zatiaľ nie je rozhodnuté.

Podľa predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka je potrebné zmeniť súčasný systém kontroly verejného obstarávania eurofondových zákaziek. V spoločnom memorande, ktoré podpísali zástupcovia samospráv s ÚVO ešte v závere minulého roka, deklarovali žiadosť, aby národnou autoritou v mechanizme kontroly verejného obstarávania v tomto type zákaziek bol ÚVO. "Teší ma, že tejto výzve sa Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu nebráni. Verím, že to nezostane len pri slovách a že čoskoro sa začnú aj rokovania na najvyššej úrovni, aby sme tento mechanizmus v záujme lepšieho čerpania eurofondov pre Slovensko čo najskôr uviedli do praxe," uviedol Hlivák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2019
SK8: O výzvach pre regióny by mali rozhodovať regióny, tvrdí J. Viskupič
Združenie samosprávnych krajov SK8 má ambíciu zvýšiť kvalitu a úroveň spolupráce s vládou SR formou pravidelných pracovných stretnutí.
viac
10.06.2021
ZMOS podpísal memorandum so SLOVAKIA TRAVEL
Súčasťou 12. rokovania Predsedníctva ZMOS bol aj podpis memoranda medzi ZMOS a SLOVAKIA TRAVEL.
viac
20.10.2021
Samosprávy môžu dostať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur
Plán obnovy a odolnosti Slovenska môže výrazne pomôcť rozvoju regiónov a spolupráca vlády so samosprávami je v tomto smere veľmi dôležitá. Obce, mestá a vyššie územné celky môžu priamo získať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur, musia však byť na ich využitie pripravené.
viac
15.12.2021
ZMOS a Slovenský plynárenský a naftový zväz podpísali Memorandum
Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) podpísali Memorandum o spolupráci. Reagujú tak na naliehavé výzvy v oblasti energetiky aj mobility.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %