Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.07.2021 02:25

Odborná diskusia k reforme ochrany prírody


Pieninský národný park (PIENAP).


Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.


Prvá odborná diskusia sa uskutočnila v Pieninskom národnom parku za účasti pracovníkov oboch ministerstiev, poslancov NR SR, ale aj zástupcov samospráv a neštátnych vlastníkov lesov.

Proces transformácie národných parkov zabezpečí komplexný rozvoj regiónov, ktoré budú profitovať z prírody blízkeho turizmu. Je to proces, ktorý by sa musel tak či onak uskutočniť, pretože nie je dlhodobo udržateľné žiť len z ťažby prírodných surovín. Tento proces ráta s plnou zamestnanosťou všetkých dotknutých zamestnancov štátneho lesníctva. Útlm ťažby bude iba postupný, keďže niekedy je potrebné v lesníckych činnostiach pokračovať. Ambíciou MŽP je zabezpečiť, aby drevo vyťažené v národných parkoch primárne slúžilo potrebám slovenského trhu a nebolo vyvážané za lacný peniaz do zahraničia.

Kľúčovým nástrojom na naštartovanie reformných zmien je prevod správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR. Na túto tému v Pieninskom národnom parku diskutovali štátni tajomníci Ministerstva životného prostredia SR s pracovníkmi Správy Pieninského národného parku, zástupcami Štátnych lesov TANAP-u, samospráv a súkromnými vlastníkmi lesov.

Prijatím novej legislatívy sa rezort životného prostredia zaväzuje prevziať zamestnancov z lesných podnikov, ktorí budú môcť aj na ďalej vykonávať svoju pracovnú činnosť. Štátni tajomníci počas debát ubezpečili všetkých aktérov, že reforma národných parkov podporí regionálny rozvoj, naštartuje mäkký turizmus a pomôže vytvoriť nové pracovné príležitosti. MŽP na tieto opatrenia využije peniaze z európskych štrukturálnych fondov a Plánu obnovy a odolnosti SR.

Transformácia národných parkov sa pripravuje podľa vzoru riadenia parkov v iných krajinách.

Cieľom ochrany národného parku je zachovanie, alebo postupná obnova prirodzených ekosystémov, vrátane zabezpečenia nerušeného priebehu prírodných procesov, v ktorom je ochrana prírody nadradená nad ostatné činnosti. Zákon by mal na Slovensku nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Diskusie o budúcnosti národných parkov budú pokračovať zajtra v NP Slovenský kras aj so zástupcami ministerstva pôdohospodárstva.

Autor: (MŽP SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
25.05.2021
Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
viac
20.07.2021
Nevyčerpané financie ŠOP by sa mohli presunúť na územnú a druhovú ochranu
Nevyčerpané financie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v sume 874 520 eur by sa mohli presunúť na zavedenie ekonomického informačného systému a na plnenie úloh druhovej a územnej ochrany.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %