Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.12.2022 11:40

Okolie Vodopádu Bystrô na Poľane plánuje BBSK ďalej rozvíjať


Na snímke nové výstupové schody v okolí Vodopádu Bystrô na Poľane 13. decembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Práce na obnove okolia národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane sú ukončené, v pláne je však toto miesto naďalej zatraktívňovať. Potvrdila to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.


K prácam, ktoré sa tu uskutočnili, patrilo najmä vybudovanie trvácnych bezpečných stúpačiek a zábradlí k vodopádu. V súčasnosti ešte plánujú osadiť aj nové informačné tabule s prevádzkovým poriadkom a pravidlami pre návštevníkov. Súčasťou bude podľa hovorkyne aj suchá toaleta na záchytnom mieste na začiatku turistického chodníka k vodopádu Bystrô v časti Vrátka. "Nad rámec aktivít projektu uvažujeme o vybudovaní jednoduchého prístrešku zo zvyšného reziva," spresnila.

Ako dodala, v súčasnosti už turisti využívajú výstupové oceľové schody a zábradlia s oceľovým madlom s výplňou s oceľovým lankom. Zábradlia sú aj priamo na vyhliadke nad vodopádom. Vybudovali tiež via ferratový cvičný reťazec pre detských návštevníkov. "Do skalného výklenku osadili aj drevenú sochu medveďa Miška. Pod vodopádom vznikli nové oddychové miesta," zdôraznila. Banskobystrické krajské zastupiteľstvo vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2022 na zatraktívnenie miesta a zvýšenie bezpečnosti prístupu k vodopádu 35 000 eur.

Národná prírodná pamiatka Vodopád Bystrô patrí k najväčším vodopádom vo vulkanitoch Západných Karpát, skalná stena presahuje výšku 23 metrov. Východiskovými mestami sú Detva a Hriňová pod Poľanou, cesta autom a aj autobusom k nemu vedie cez hriňovské lazy.

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec uviedol, že vodopád sa nachádza na južných svahoch Poľany, na hornom toku potoka Bystré. "Vedie k nemu náučný turistický chodník dolinou Bystrého potoka od autobusovej zastávky Bystré - Vrátka. Náučný chodník je dlhý približne 2,5 kilometra a k vodopádu sa turisti dostanú za necelú hodinu," uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Bratislave hrozí úbytok turistov
Staré Mesto plánuje už na najbližšom zastupiteľstve prijať nové všeobecne záväzné nariadenie o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktoré výrazne skráti záverečné hodiny nočných prevádzok typu nočný bar, diskotéka či klub.
viac
17.01.2018
BBSK považuje za jednu z najhlavnejších priorít dobudovanie R2
Rozvoj Slovenska znamená rozvoj regiónov, bez toho nemôže byť krajina, ktorá má všetky výrobné faktory - pracovnú silu, suroviny, kapitál, pôdu, bohatá. Konštatoval to v utorok v Banskej Bystrici splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.
viac
25.06.2020
Prestupná stanica na Šopisku bude oporným bodom Huculskej magistrály
Novým oporným bodom Huculskej magistrály sa stala prestupná stanica pri chate Šopisko v lokalite Skorušina neďaleko Klenovca v Rimavskosobotskom okrese, ktorú v stredu (24. 6.) oficiálne odovzdali do užívania.
viac
10.10.2022
Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovujú
Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovujú. K prácam, ktoré tu uskutočňujú, patrí najmä vybudovanie trvácnych bezpečných stúpačiek a zábradlí k vodopádu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %