Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.04.2019 02:20

Oravská galéria získala vlani dotácie z FPU na sedem projektov


Oravská galéria v Dolnom Kubíne. Snímka zdroj: muzeum.sk


Sedem projektov Oravskej galérie (OG) v Dolnom Kubíne získalo minulý rok dotáciu z Fondu na podporu umenia (FPU). Financie v celkovej výške viac ako 35.000 eur boli použité na nadobudnutie a odborné ošetrenie zbierkových predmetov a výstavnú činnosť. Informovala o tom riaditeľka galérie Eva Ľuptákov


Štyri projekty sa sústredili na doplnenie zbierky výtvarného umenia 20. - 21. storočia. Tri z nich boli zamerané na akvizíciu diel Laca Terena, ktorý je podľa riaditeľky galérie v súčasnosti jedným z najvýraznejších slovenských umelcov strednej generácie. „Tri maľby z roku 1986 reprezentujú ranné obdobie Terenovej tvorby, ktoré v zbierkach OG doposiaľ nebolo zastúpené. Vznikli v prelomovej druhej polovici 80. rokov, kedy došlo k liberalizácii umenia a postupnému uvoľneniu spoločenskej atmosféry, ktorú zavŕšil revolučný rok 1989,“ uviedla.       

Galérii sa vďaka grantu podarilo získať aj dielo Železné memento od Jozefa Jankoviča, ktoré pochádza z autorovej pozostalosti. „Je jednou z posledných monumentálnych plastík, ktoré vytvoril krátko pred svojou smrťou. Po nadobudnutí bolo začlenené do stálej expozície Slovenského výtvarného umenia 20. - 21. storočia v Župnom dome v Dolnom Kubíne,“ dodala Ľuptáková. Okrem toho galéria nadobudla ďalších 54 zbierkových predmetov získaných darom alebo kúpou. Zakúpené zbierkové predmety boli financované z prostriedkov Žilinského samosprávneho kraja a z vlastných zdrojov.

Prvý z dvoch reštaurátorských projektov bol zameraný na drevené polychrómované sochy z 18. storočia. Predmetom druhého projektu bolo reštaurovanie súboru sakrálnych obrazov z 18. a 19. storočia, ktoré v zbierkach galérie reprezentujú podoby historického sakrálneho maliarstva na Orave a severnom Slovensku s prepojením na umenie priľahlých poľských oblastí Sliezska a Malopoľska. „S podporou FPU bolo zreštaurovaných šesť malieb, zvyšné tri galéria dofinancovala z vlastných prostriedkov. V súčasnosti sú zreštaurované zbierkové predmety opäť schopné výstavnej a publikačnej prezentácie,“ uzavrela Ľuptáková.       

FPU bol hlavným partnerom projektov, dofinancované boli z prostriedkov Žilinského samosprávneho kraja a z vlastných zdrojov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2017
Oravská galéria pozýva na výstavu betlehemov s názvom Mystérium Vianoc
Oravská galéria počas adventného i vianočného obdobia ponúka návštevníkom opäť nahliadnutie do svojich bohatých zbierok.
viac
28.10.2019
9xEXP – séria edukačných podujatí v stálych expozíciách Oravskej galérie
Oravská galéria prevádzkuje deväť stálych expozícií, z toho päť v Župnom dome v Dolnom Kubíne. Expozície umožňujú na vybraných dielach sledovať vývoj slovenského výtvarného umenia od stredoveku až po súčasnosť.
viac
11.03.2022
Mesto Dolný Kubín podporí činnosť 41 organizácií a 45 projektov
Dolnokubínska samospráva tento rok finančne podporí činnosť 41 športových i kultúrnych organizácií a 45 projektov. Spolu prerozdelí sumu vyše 162 000 eur. Mestskí poslanci o tom rozhodli na svojom ostatnom rokovaní.
viac
02.04.2022
Žiaci a študentI budú mať v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne vstup zadarmo
Oravská galéria ruší od 1. apríla 2022 vstupné do Župného domu v Dolnom Kubíne pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %