Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
01.04.2016 09:00

Otvorili zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej


Zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia. (Foto: tasr)


Zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG), ktoré sa špecializuje na dejinný prínos tejto vzdelávacej inštitúcie a históriu mesta Revúca, slávnostne otvorili pre verejnosť.


Náklady na rekonštrukciu uvedenej národnej kultúrnej pamiatky sa vyšplhali na úroveň zhruba 250.000 eur, pričom mesto na jej realizáciu získalo nenávratný finančný príspevok vo výške asi 212.000 eur prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „V rámci rekonštrukcie bola uskutočnená vstavba podkrovia, vymenené vstupné dvere, položená nová dlažba v podchode, vystavané nové schodisko do podkrovia, maľba vonkajšej fasády objektu a náter strešnej krytiny,“ vymenovala rekonštrukčné práce riaditeľka. Kompletne obnovený a zväčšený o priľahlý pozemok bol podľa jej slov aj záhradný priestor za múzeom, nazývaný Park slovenských národovcov. Ako ďalej spomenula, mesto Revúca na rekonštrukciu historického objektu prispelo sumou takmer 47.000 eur. „Z týchto prostriedkov okrem iného zabezpečilo aj plynofikáciu objektu, realizáciu priľahlého oplotenia, inštaláciu kamerového systému a vnútornej štruktúrovanej kabeláže,“ dodala Lamperová.

Vznikol nový priestor

Na prízemí múzea sa nachádzajú priestory so stálou expozíciou, nainštalovanou v štyroch miestnostiach. Prepojené sú vstupnou krytou chodbou – dúfartom a vybavené informačnými prvkami, ako projektor, počítač so samoobslužnou prezentáciou a interaktívny detský panel. V prízemí sídli aj Turistické informačné centrum mesta Revúca, v zadnej časti je archív a iné priestory vhodné na muzeálnu činnosť. „Vstavbou podkrovia navyše vznikol nový priestor, ktorý bude využívaný na krátkodobé výstavy, prednášky, besedy, workshopy a stretnutia so spisovateľmi, hudobníkmi a významnými osobnosťami,“ doplnila riaditeľka. Okrem klasických muzeálnych služieb rozšírilo MPSG svoju ponuku o bádateľskú činnosť a s tým spojené reprografické služby, napríklad zasielanie skenovaných dokumentov. „Novinkou je tiež umožnenie svadobného obradu a fotografovania v priestoroch múzea a Parku národovcov,“ zakončila Lamperová. Súčasťou dnešnéhoslávnostného otvorenia zrekonštruovaného múzea bolo aj odhalenie pamätnej tabule čestnému občanovi Revúcej Dušanovi Dubovskému. Pamätná tabuľa tohto miestneho historika, fotografa, zberateľa a publicistu je inštalovaná v krytej chodbe múzea.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
20.04.2017
Múzeum Prvého slovenského gymnázia otvoria budúci týždeň
Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG) v Revúcej, ktorého budova i zbierky boli v lete minulého roka poškodené prívalovou vodou po intenzívnych zrážkach, otvoria po rekonštrukcii v pondelok 24. apríla. TASR o tom informovala jeho riaditeľka Diana Lamperová.
viac
23.12.2018
Vo filme o Prvom slovenskom gymnáziu budú aj archívne dokumenty z múzea
Súčasťou pripravovaného dokumentárneho filmu o Prvom slovenskom gymnáziu (PSG) v Revúcej budú aj archívne dokumenty zo zbierok Múzea PSG. TASR o tom informovala jeho lektorka Lucia Oravec Koreňová s tým, že ich natáčanie prebiehalo v polovici decembra priamo v expozičných priestoroch múzea.
viac
18.05.2020
Primátori južných regiónov žiadajú, aby bolo súčasťou mini Schengenu aj Maďarsko
Primátori južných prihraničných regiónov žiadajú vládu, aby v prípade vytvorenia takzvaného mini Schengenu bolo súčasťou otvorenia hraníc aj Maďarsko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %