Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
25.11.2020 12:25

Pamiatky budú svietiť na červeno


Dóm svätej Alžbety v Košiciach.


Bratislavský hrad, Most SNP v hlavnom meste a ďalších desať pamiatok na Slovensku sa v stredu večer rozžiaria na červeno.


Slovensko sa pripojí ku krajinám sveta, ktoré si pripomenú ľudí prenasledovaných alebo trpiacich pre vieru, pričom 70 percent z nich tvoria kresťania, uvádza publikácia pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej cirkvi. Informoval o tom manažér pre komunikáciu a PR ACN – Pomoc trpiacej cirkvi Ján Tkáč.

„Som veľmi rád, že Slovensko sa konečne pripája ku krajinám, v ktorých je náboženská sloboda braná vážne a ako základné a neodňateľné ľudské právo,” povedal Miroslav Dzurech, riaditeľ slovenskej kancelárie nadácie ACN. Ako dodal, verejnosť často zabúda hovoriť nahlas, že 300 miliónov kresťanov na celom svete žije v krajine, kde trpia alebo sú priamo diskriminovaní či prenasledovaní.      

Od 18.00 h budú rozsvietené pamiatky, ako Bratislavský hrad, Most SNP v Bratislave, mestská veža v Banskej Bystrici, Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Katedrála svätého Martina v Spišskej Kapitule, Katedrálna svätého Jána Krstiteľa v Trnave, Bazilika svätého Mikuláša v Trnave, Katedrála svätého Emeráma v Nitre, Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline, Bazilika na Mariánskej hore v Levoči, Kostol svätého Martina v Trstenej, Kostol všetkých svätých v Ludrovej či socha Krista v obci Klin.       

Podľa správy o stave náboženskej slobody vo svete, ktorú každé dva roky publikuje nadácia ACN, sa v niektorých krajinách situácia zhoršuje každým rokom.       

Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi je celosvetová dobročinná organizácia, ktorá od roku 1947 pomáha trpiacim a prenasledovaným. Zastúpenie má v 26 krajinách sveta a ročne podporí viac ako 5000 projektov konkrétnej a adresnej pomoci komunitám, ktoré trpia. Na Slovensku pôsobí od roku 2017 a je známa aj pod niekdajším názvom Kirche in Not.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Prispieva miestne podnikanie k rozvoju vašej komunity?
Prispieva miestne podnikanie k rozvoju vašej komunity a navyše má aj pozitívny prístup k ochrane životného prostredia? Dajte vedieť miestnym podnikateľom, že sa môžu zapojiť do súťaže so svojím príbehom a inšpirovať ostatných.
viac
22.10.2020
Jesenné prázdniny sa majú posunúť, dôvodom je testovanie
Termín jesenných prázdnin pre žiakov základných a stredných škôl sa má posunúť. Dôvodom je avizované celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska v súvislosti s novým koronavírusom. Vyplýva to z informácií zverejnených na Ministerstve obrany SR ku plošnému testovaniu.
viac
03.11.2020
SR prijala po útoku vo Viedni bezpečnostné opatrenia
Už hodinu po útoku boli prijaté opatrenia na Slovensku. Vykonávané sú kontroly na hraniciach a na strategických miestach.
viac
12.11.2020
Webinár k budúcemu programu HU-SK-RO-UA 2021-2026
Spoločný technický sekretariát pre program SK-HU-RO-UA pozýva na webinár, ktorého cieľom je prediskutovanie územnej analýzy budúceho cezhraničného programu NEXT SK-HU-RO-UA 2021-2026.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %