Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.11.2021 01:25

Petržalka bude od januára poskytovať príspevok pri narodení dieťaťa


Ilustračná snímka: (tasr).


Bratislavská Petržalka sa od budúceho roka pridá k ostatným mestským častiam, ktoré poskytujú príspevok pri narodení dieťaťa. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci.


Výška nenávratného finančného príspevku bude 100 eur. Mestská časť ním reaguje aj na podnety od obyvateľov, jeho zavedenie zvažovala už dlhšie.

"Príspevok vo výške 100 eur sa môže niekomu zdať ako symbolická suma, no pre mnohé rodiny, napríklad zo slabších sociálnych pomerov môže predstavovať veľkú pomoc. Sme toho názoru, že akékoľvek financie navyše sú pre rodiny užitočné," uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Suma bola pri počte narodených detí s trvalým pobytom v Petržalke, čo je 1200 až 1300 ročne, vyhodnotená ako adekvátna, aj s prihliadnutím na rozpočet mestskej časti. Inšpiráciou pre jej navrhnutie boli ostatné mestské časti, ktoré takúto pomoc poskytujú dlhšie. Do budúcnosti nie je vylúčené ani zvýšenie príspevku. "Podľa údajov z matriky je možné predpokladať, že trend poklesu počtu narodených detí v Petržalke bude pokračovať v priemere o tri percentá ročne," poznamenala Halašková.

Príspevok bude mestská časť poskytovať od 1. januára 2022, potrebné však bude splniť viaceré podmienky. Matka musí mať v čase narodenia dieťaťa trvalý pobyt v Petržalke najmenej tri mesiace, žiadosť musí byť podaná najneskôr do dovŕšenia jedného roka veku dieťaťa a dieťa nemôže byť po pôrode zverené do náhradnej starostlivosti. Ak sa rodičom narodia súčasne dve a viac detí, príspevok bude poskytnuté pre každé dieťa. Príspevok môže byť poskytnutý zároveň len v prípade, ak oprávnená osoba nemá záväzky či dlho voči mestskej časti, prípadne má na ich splatenie dohodnutý splátkový kalendár.

Napriek tomu, že mestská časť rodiny s novonarodenými deťmi doteraz finančne nepodporovala, pravidelne organizovala tzv. uvítanie detí do života určené pre deti mladšie ako jeden rok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Ružinovskí prváčikovia dostanú 35 eur
Mestská časť Bratislava – Ružinov aj tento rok podporí rodiny, ktoré majú od septembra 2016 doma prváčika. Od mestskej časti dostanú finančný príspevok vo výške 35 €.
viac
31.05.2018
Mesto obnoví vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa
Mesto Bojnice obnoví vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa. Rodičia, ktorí budú spĺňať podmienky, dostanú pre svoje bábätko od radnice 100 eur. Jednomyseľne o tom rozhodli mestskí poslanci na svojom rokovaní v stredu (30. 5.)
viac
29.06.2020
Petržalčania môžu opäť požiadať o príspevok na dieťa v súkromnej MŠ
Petržalčania, ktorí v budúcom školskom roku 2020/2021 umiestnia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ), môžu opäť požiadať o nenávratný finančný príspevok.
viac
23.05.2023
Brezno zvýšilo jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa na 400 eur
O zvýšení rozhodli mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí, keď schválili úpravu všeobecne záväzného nariadenia, ktorou sa menia podmienky poskytnutia príspevku. Informoval o tom brezniansky primátor Tomáš Abel na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %