Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.02.2021 04:05

Petržalka chce kúpiť budovu pre novú škôlku na Slnečniciach


Budova budúcej škôlky; Zdroj: MČ Petržalka, Slnečnice


Rozširovanie siete verejných materských a základných škôl by mala byť priamo úmerná novej výstavbe. Toto platí najmä v prípade kedy vznikajú nové štvrte mesta s tisíckami bytov a obyvateľov.


Preto aj snaha riešenie verejnej infraštruktúry škôl a škôlok na nových petržalských územiach Slnečníc a neskôr aj Nesto je prioritou poslancov Teamu Vallo. Na ostatnom zastupiteľstve sme v súvislosti s týmto prijali dve uznesenia, kedy najmä prvé pomôže desiatkam rodín bývajúcich v Slnečniciach

Zóna Slnečnice je novou veľkou časťou mestskej časti Petržalka. Jej rozvoj v podobe nových domov a bytov rýchlo napreduje a už teraz je možné pozorovať viacero neriešených problémov s touto lokalitou. „S odhadovaným počtom 18 000 obyvateľov, ktorí budú žiť v približne 8400 bytoch ide o jednu z najväčších nových lokalít v Bratislave a aj na celom Slovensku“, uviedol Pavol Škápik predseda klubu Team Vallo.

Veľká hustota bývania a aj bývajúcich obyvateľov si ale vyžaduje mať k dispozícii dostatok verejnej infraštruktúry. A najmä v takejto novej výstavbe plnej mladých rodín s deťmi dostatok miest v škôlkach a školách. No nedostatkom miest v škôlkach trpí celá Petržalka, preto urýchlené riešenie situácie si vyžaduje zapojenie a spoluprácu rôznych aktérov. Nielen samosprávy (mesta či mestskej časti), ale aj ochotu a vôľu developerov a aj samotných obyvateľov. Obyvatelia Slnečníc svoj záujem či potrebu prejavili aj petíciou a samospráva aktívnymi rokovaniami s developerom. A prvým krokom v rámci rokovaní je ponuka od developerov na prenájom či kúpu budovy v zóne Viladomy.

„My ako poslanecký klub Team Vallo podporujeme kúpu objektu a nie nájom. Dôvod je jednoduchý a súvisí s demografiou. Teraz máme v tomto území veľa mladých rodín s deťmi, preto aj táto potreba miest v škôlkach je enormná. A táto demografická vlna sa bude do budúcna meniť a tým, že ten objekt bude v našom vlastníctve, tak bude samospráva ďaleko pružnejšie vedieť reagovať. A kľudne za 20-30 rokov tam môže vzniknúť zariadenie pre seniorov a pod.“, doplnil Pavol Škápik.

No podporujeme, aby cena za objekt bola stanovená znalcom, nie samotným developerom. „Samospráva vytvorila developerom zmenou územného plánu podmienky na realizáciu novej štvrte – mesta. Developer si generuje veľmi slušný zisk na primárnej funkcii - výstavbe bytov. Preto pri kúpe akejkoľvek verejnoprospešnej nehnuteľnosti je nemorálne baviť sa o inej, developerom vygenerovanej cene, na ktorej si realizuje ďalší zisk. Jediným spravodlivým nástrojom pre nás je cena na základe posudku vypracovaného mestskou časťou v zmysle vyhlášky ministerstva spravodlivosti“, uviedol Drahan Petrovič, poslanec za Team Vallo.

„Tento princíp chceme uplatňovať v  pokračovaní Slnečníc aj ďalej,keďže tu pribudne ešte minimálne jedna materská škôlka a neskôr združená základná škola a materská škola. A samozrejme aj v iných podobných lokalitách, napríklad v projekte Nesto na Kopčianskej, resp. do budúcna na celom území Bratislavy“, doplnil Drahan Petrovič. V súlade s týmto bol aj na ostatnom zastupiteľstve prijatý materiál, v ktorom ako poslanci schvaľujeme zámer kúpy a poverili sme starostu Jána Hrčku, aby rokoval s CRESCO REAL ESTATE a.s. o cene nehnuteľností stanovenej podľa znaleckého posudku.

V tejto budove by mohli potenciálne byť 4 triedy materskej škôlky a umiestnených približne 80 až 90 detí.

No neostali sme len pri tomto a na tom istom zastupiteľstve sme odsúhlasili materiál, ktorým chceme dať developerom signál o spolupráci. „Prijali a odsúhlasili sme, že minimálne 80 % zdrojov vyzbieraných na týchto územiach cez poplatok za rozvoj budeme vracať späť do týchto území za účelom budovania verejných materských škôlok a základných škôl. Tieto budú vo vlastníctve mestskej časti Petržalka a budú zaradené do siete zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. Vyzbierané financie teda nebudú použité v iných lokalitách Petržalky. Týmto ústretovým krokom očakávame racionálne návrhy a diskusiu s developermi k výstavbe verejných škôl a škôlok k radosti Petržalčanov“, uzavrel Pavol Škápik.

Autor: Pavol Škápik, predseda petržalského poslaneckého klubu Teamu Vallo


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2017
Budova bývalej škôlky je nebezpečná
Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja dnes na mimoriadnom brífingu reagovali na nepravdivé informácie, ktoré zazneli na tlačovej konferencii župných poslancov Rudolfa Kusého a Eduarda Demela ohľadom predaja budovy materskej školy na Znievskej ulici č. 4 v MČ Bratislava – Petržalka.
viac
15.12.2021
Petržalka odkúpi objekt v Slnečniciach na zriadenie novej škôlky
V bratislavskej Petržalke by mala v budúcnosti pribudnúť nová materská škola (MŠ), tentoraz v zóne Slnečnice. Jej kapacita by mala byť približne 70 detí.
viac
13.05.2022
V Trnávke v Ružinove by mala pribudnúť nová materská škola
V bratislavskom Ružinove by mala pribudnúť ďalšia materská škola (MŠ). Vzniknúť by mohla v Trnávke, v nebytových priestoroch projektu Ovocné sady, ktoré by sa po dokončení výstavby skolaudovali na škôlku.
viac
04.07.2022
V poradí 27. škôlka v Petržalke je opäť o čosi bližšie k realite
Jej budovu na Fialovej ulici v lokalite Slnečnice odovzdal developer minulý týždeň mestskej časti, ktorá ju odkúpila za milión eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %