Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.04.2020 08:50

Petržalka distribuuje ochranné rúška aj vďaka pomoci obyvateľov


Snímka zdroj: (petrzalka.sk).


Obyvatelia i firmy pomáhajú Mestskej časti Petržalka získavať ochranné rúška, ktoré sa následne distribuujú najzraniteľnejším skupinám občanov. Urobila tak aj spoločnosť MiddleCap v rámci iniciatívy MiddleCap Help, ktorá poskytla chirurgické rúška a jednorazové rukavice.


Mestská časť sa zároveň teší ústretovosti mnohých anonymných darcov. Rúška a takisto materiály na ich výrobu môžu obyvatelia poskytovať aj prostredníctvom zbernej nádoby umiestnenej vo vestibule miestneho úradu v Technopole, ktorá je k dispozícii denne v čase od 9.30 do 13.00. „Veľmi si vážime pomoc pre Petržalčanov, ktorí ju najviac potrebujú. Ďakujeme, že nám pomáhate zvládnuť toto neľahké obdobie,“ uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka.

Zamestnanci miestneho úradu denne distribuujú darované textilné rúška osamelým seniorom a ďalším rizikovým skupinám. „Po zozbieraní rúšok zabezpečíme ich sterilitu a rozdistribuujeme ich osamelým seniorom, osamelým ľuďom s ťažkým telesným postihnutím, vážnym chronickým ochorením aj s návodom, ako ich používať a udržiavať. Postupne by sme chceli rozšíriť rozdávanie rúšok aj na ďalšie skupiny seniorov,“ povedala druhá vicestarostka Petržalky Jana Hrehorová. Aktuálne sa do výroby ochranných rúšok zapájajú aj učiteľky petržalských materských škôl.

Mestská časť po oslovení Bratislavským samosprávnym krajom už distribuovala časť ochranných rúšok aj pre viac ako 70 ambulancií všeobecných praktických lekárov v rámci piateho bratislavského obvodu.

Rúška zároveň poskytuje seniorom, ktorým rozváža stravu. V prípade záujmu o odber obedov sa môžu seniori prihlasovať u pracovníkov oddelenia sociálnych vecí MÚ Petržalka alebo na telefónnom čísle 0947 487 498. To slúži aj pre osamelých seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov, ktorí sú odkázaní na pomoc iných, aby sa mohli dohodnúť na zabezpečení nákupu nevyhnutného tovaru dennej potreby. Prostredníctvom tejto linky môžu uvedení obyvatelia požiadať aj o dodanie ochranných rúšok.

V súvislosti s opatreniami v čase epidémie koronavírusu rozšírila mestská časť aj sieť svojich informačných kanálov. Využila pri tom dostupné bezplatné ponuky IT spoločností pre samosprávy. Petržalka tak aktuálne informuje svojich obyvateľov aj prostredníctvom aplikácie SOM – Správy o meste, ale i cez upozornenia na platforme mojenotifikacie.sk. Na komunikáciu využíva takisto bezplatné posielanie oznamov prostredníctvom aplikácie Odkaz pre starostu.

Na vstupných bránach do bytových domov nájdu obyvatelia informačné plagáty so základnými údajmi o prevencii proti koronavírusu, s výzvou na zodpovedný a solidárny prístup obyvateľov a s užitočnými kontaktmi a radami. Tieto informácie obsahuje aj marcové číslo novín Naša Petržalka, ktoré sa dostalo k Petržalčanom v priebehu minulého týždňa.

Autor: (Mária HALAŠKOVÁ, hovorkyňa MČ Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Hlavné mesto SR Bratislava zverejnilo návrh VZN k parkovacej politike
Hlavné mesto SR Bratislava zverejnilo návrh všeobecne záväzného nariadenia (ďalej VZN), ktorým sa môže zaviesť do praxe jednotná parkovacia politika v Bratislave.
viac
26.03.2020
Viaceré mestské časti Bratislavy hľadajú dobrovoľníkov
Viaceré bratislavské mestské časti hľadajú pre aktuálnu situáciu s pandémiou nového koronavírusu dobrovoľníkov. Tých žiada najmä o pomoc starším občanom, napríklad s nákupom potravín. Ochotných ľudí tiež prosia o pomoc so šitím ochranných rúšok.
viac
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
10.11.2020
Aplikácia „Petržalka“ treťou najsťahovanejšou aplikáciou na Slovensku
Informácie z mestskej časti Bratislava-Petržalka vždy po ruke. Najväčšia bratislavská mestská časť sa ešte v marci tohto roku pripojila k vyše 40 mestám a obciam, ktoré využívajú aplikáciu SOM – Správy o meste pre lepšiu komunikáciu s jej obyvateľmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %