Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
02.01.2017 08:47

Petržalka prijíma opatrenia v súvislosti s potvrdením vtáčej chrípky v Dúbravke


Očkovanie. Snímka zdroj: (tasr).


Na základe nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava – mesto prijíma aj Petržalka opatrenia v súvislosti so zistením vtáčej chrípky na území mestskej časti Dúbravka. Petržalka spadá do pásma dohľadu, čo je vzdialenosť do 10 km od ohniska nákazy.


Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) nariadila vykonať do 3. januára 2017 súpis všetkých chovov hydiny, holubov a vtákov, preto žiadame všetkých obyvateľov, ktorí sú chovateľmi vtáctva, prípadne o takýchto chovateľoch majú informáciu, aby sa bezodkladne prihlásili na oddelení životného prostredia na čísle 68 288 847, alebo mailom na zuzana.juhasova@petrzalka.sk, prípadne osobne na miestnom úrade na Kutlíkovej 17, v kancelárii č. 414, 4. poschodie.

V prípade, že vtáctvo vykazuje príznaky choroby sú to majitelia povinný okamžite oznámiť Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe na čísla 64461207 alebo 64461209.

Chovatelia zároveň musia zabezpečiť chov hydiny, holubov a vtákov, chovaných v zajatí tak, aby nemohlo dôjsť ku kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom. Taktiež nesmú byť napájané zo zásobníkov povrchových vôd, ktoré mohli kontaminovať voľne žijúce nakazené vtáky. Majitelia sú tiež povinní prijať opatrenia, ktoré minimalizujú počet ľudí prichádzajúcich do styku s chovaným vtáctvom. Nákupcom nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa nakupovanie akejkoľvek hydiny len z registrovaných fariem so stálym veterinárnym dozorom a nakúpenú hydinu umiestňovať do vopred vyčistených a vydezinfikovaných priestorov. Zároveň zakázala presuny živej a zabitej hydiny a vajec a iného vtáctva z chovov, manipuláciu s použitou podstielkou a hnojom z chovov vtáctva bez povolenia a zhromažďovanie hydiny alebo iných vtákov.

 

Autor: (Michaela PLATZNEROVÁ, MČ Bratislava-Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2017
Počas akcie Daruj jedlo vyzbierali potraviny, oblečenie i paplóny
Petržalka sa v týchto dňoch intenzívne stará o tých obyvateľov, ktorí zimou a mrazom trpia najviac. O ľudí bez domova a o tých, ktorí sa ocitli v nepriaznivej sociálnej situácii.
viac
11.05.2017
Preplávame z Petržalky do Paríža?
Už v sobotu, 13. mája, o 8. hodine ráno odštartuje starosta Vladimír Bajan v petržalskej plavárni na Tupolevovej ulici historicky prvý plavecký maratón, ako súčasť 20. výročia Dní Petržalky.
viac
29.04.2021
Pre vtáčiu chrípku v Malinove prijímajú opatrenia Vajnory i Biskupice
Bratislavské mestské časti Vajnory a Podunajské Biskupice prijali opatrenia v súvislosti s nedávnym výskytom vtáčej chrípky v súkromnom chove hydiny v obci Malinovo v Seneckom okrese.
viac
22.08.2022
Petržalka vyzvala vlastníkov ďalších terás, aby riešili ich stav
Stavebný úrad v bratislavskej Petržalke zaslal výzvy vlastníkom ďalších pochôdznych terás. Vykonať majú bezpečnostné opatrenia v miestach nad garážami, ktoré vykazujú statické porušenie a hrozí ich spadnutie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %