Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
05.04.2024 05:48

Petržalka vydala na druhé kolo rekordných 6496 hlasovacích preukazov


Ilustračný obrázok


Bratislavská Petržalka vydala na druhé kolo prezidentských volieb, ktoré bude v sobotu (6. 4.), rekordných 6496 hlasovacích preukazov. Je to o 314 hlasovacích preukazov viac, ako to bolo počas vlaňajších parlamentných volieb.


Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Na obe kolá prezidentských volieb vydala mestská časť spolu 11.517 hlasovacích preukazov.         

"V druhom kole volieb očakávame opäť vyššiu účasť, a to napríklad aj v súvislosti s voličmi zo zahraničia, ktorí majú trvalý pobyt mimo územia Slovenska, ale prídu voliť s cestovným pasom," poznamenala vedúca referátu organizačných vecí petržalského miestneho úradu Alžbeta Neuschlová.         

Samospráva zároveň počas tohtoročných prezidentských volieb zaviedla opäť viaceré materiálno-technické novinky. Štandardom sa už stali volebné plenty vo farbách Petržalky z dielne mestskej časti. Zámerom viac ako 340 kusov zásten vo viac ako 50 volebných miestnostiach je urýchlenie samotného procesu voľby. Do každej z nich je totiž možné postaviť o dve až tri zásteny viac, ako to bývalo v minulosti pri štátom dodaných kartónových plentách.         

Okrem zásten či bezbariérového prístupu sú volebné miestnosti vybavené anonymizovanými počítadlami osôb. Vďaka tomu môžu voliči počas dňa skontrolovať na webe, v ktorej z budov s volebnými miestnosťami sa aktuálne človek zdrží a v ktorej nie. Hladší priebeh volieb zabezpečuje aj ďalšia novinka z dielne mestskej časti, a to svetelné senzory inštalované na volebných plentách. Podľa farby LED svetielka indikujú, či je plenta voľná (zelené svetlo) alebo obsadená (červené svetlo).         

V Petržalke je aktuálne zapísaných viac ako 92.000 oprávnených voličov. Na prvom kole prezidentských volieb sa zúčastnilo 60 percent z nich, čo predstavuje zhruba 55.000 ľudí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
07.12.2023
Petržalka sprevádzkovala druhé výdajné miesto pre ľudí bez domova
Bratislavská Petržalka sprevádzkovala druhé výdajné miesto pre ľudí bez domova. Vzniklo na bočnej terase Domu kultúry (DK) Zrkadlový háj na Rovniankovej ulici. Každý utorok ponúka teplé nápoje, ale aj sociálne poradenstvo.
viac
11.01.2024
Petržalka mala ku koncu minulého roka 116 343 obyvateľov
Bratislavská Petržalka evidovala ku koncu minulého roka 116.343 obyvateľov s trvalým pobytom vrátane cudzincov. Narodilo sa 2140 detí, na trvalý pobyt v mestskej časti rodičia prihlásili "len" 953 z nich. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.
viac
01.03.2024
Hlasovací preukaz pre prvé kolo volieb prezidenta
Ministerstvo vnútra SR upozorňuje voličov na blížiaci sa koniec lehoty na vybavenie hlasovacieho preukazu pre prvé kolo volieb prezidenta formou elektronickej alebo listinnej žiadosti. Žiadosť je potrebné zaslať obci trvalého pobytu tak, aby bola doručená najneskôr do pondelka 4. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %