Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.06.2016 04:53

Plnohodnotné fungovanie rómskych občianskych hliadok mestu chýba


Ilustračná snímka. Zdroj: (tasr).


Oficiálny projekt rómskych občianskych hliadok skončil v meste Jelšava v Revúckom okrese v novembri predchádzajúceho roka. Vďaka rôznym programom cez úrad práce sa samospráve podarilo zabezpečiť ich ďalšie fungovanie aspoň v obmedzenom režime.


Primátor Milan Kolesár uviedol, že plnohodnotné fungovanie týchto hliadok mestu chýba.       

„Na to, že tento projekt bol administratívne veľmi náročný, ho hodnotím ako prínosný pre mesto a pomohol nám. Aj ľudia prítomnosť a pohyb rómskych občianskych hliadok v meste kvitovali,“ povedal primátor s tým, že keď mali hliadky normálny plat, tak aj ich záujem o robotu bol iný.       

„Nechcem povedať, že teraz nejako poľavili, ale je rozdiel byť zamestnaný na osem hodín cez pracovnú zmluvu a štyri hodiny ako dobrovoľník,“ konštatoval a dodal, že členov hliadky je aj teraz vidieť v meste, ale ich motivácia je menšia. „Je to aj logické,“ dodal.       

„Od ukončenia činnosti občianskych hliadok v meste Jelšava nedošlo k zhoršeniu verejno-bezpečnostnej situácie, a taktiež ani k navýšeniu priestupkovej a trestnej činnosti, ale ich práca by bola i naďalej prínosom pre občanov mesta, či už z pohľadu majoritného, alebo minoritného obyvateľstva,“ uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.       

Doplnila, že počas činnosti rómskych občianskych hliadok boli zo strany Obvodného oddelenia Policajného zboru v Jelšave, občanov, ako aj štatutárnych zástupcov mesta zaznamenané kladné ohlasy na prácu jej členov. „Počas ich pôsobenia došlo i k zlepšeniu verejno-bezpečnostnej situácie v meste a k poklesu priestupkovej a trestnej kriminality,“ zakončila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Dlhodobo nezamestnaným chce dať mesto prácu v novej spoločnosti
Žiarska samospráva chce založiť obchodnú spoločnosť, v ktorej chce dať šancu pracovať dlhodobo nezamestnaným obyvateľom mesta a naučiť ich tak pracovným návykom.
viac
25.08.2016
Rómovia z Coburgovej ulice si svojpomocne budujú ihrisko minifutbalu
Riešenie rómskej problematiky je dlhodobý proces a mesto Trnava sa snaží postupovať v tejto veci koncepčne. Coburgova ulica patrila v minulosti k najkrajším a najobľúbenejším lokalitám v Trnave.
viac
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
18.09.2018
Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky
V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %