Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.09.2021 03:00

Po ročnej pauze bude Radvanský jarmok, niekde budú rúška povinné


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny.sk


Po ročnej pauze spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa v Banskej Bystrici uskutoční 363. Radvanský jarmok, ktorý sa začína v piatok (10. 9.) a potrvá do nedele (12. 9.). Je zameraný na včelárstvo, mágiu a ľudové liečiteľstvo.


Stánky umiestnené na Námestí SNP, v Dolnej ulici a okolí Barbakanu, ponúknu ľudovo-umelecké výrobky. Návštevníci si v nich zakúpia rôzne včelie produkty, ľanové krojované košele, drevené sudy, korytá, varešky, zdobené medovníky, rezbárske výrobky, šperky, hrnčeky či džbány.       

"V tomto roku z dôvodu dodržania epidemických opatrení nezabezpečujeme stánky s občerstvením ani zábavné atrakcie. O tradičné jarmočné dobroty sa postarajú kamenné prevádzky,"  informovala TASR Zdenka Marhefková, hovorkyňa banskobystrického primátora.       

Mesto rozmiestnilo kultúrny program jarmoku do viacerých lokalít centra. Hlavným dejiskom otváracieho ceremoniálu a atraktívnych koncertov či folklórnych vystúpení bude areál Múzea SNP. 

"Aby sme dodržali všetky opatrenia, hlavný kultúrny program sústreďujeme do areálu Múzea SNP, kde bude počet vstupov limitovaný. Keďže ide o charakter hromadného podujatia, musíme dodržať potrebné protipandemické opatrenia stanovené hlavným hygienikom. Nosenie ochranných rúšok bude povinné počas celého podujatia. Verím, že sa budeme správať zodpovedne," zdôraznil primátor Ján Nosko.       

"V okolí Barbakanu v spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom v Banskej Bystrici bude včelárska dedinka s pozorovacím úľom s komínom. Drevorezbár poukáže na odkaz tradičných remesiel v dreve s tematikou včelárstva a originálna bude i maringotka s úľmi. Návštevníci uvidia tiež výstavu funkčných replík banských strojov, ku ktorým tento rok pribudne ručne ovládaný výťah," dodala Lýdia Baranová z oddelenia kultúry magistrátu.       

Radvanský jarmok uzavrie pre motoristov niektoré ulice v centre mesta. Od piatka 6.00 h do nedele 17.00 h sa to týka Kapitulskej ulice a Národnej ulice. Obmedzenia dopravy musia motoristi očakávať aj na Bakossovej ulici, a tiež Lazovnej a Dolnej vrátane parkovania.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2019
Radvanský jarmok bude v znamení zvonov, začína sa v piatok
V priestoroch historickej radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici môžu miestni i návštevníci mesta od utorka obdivovať výstavu zvonov a spiežovcov zo súkromnej zbierky folkloristu Mikuláša Gigaca z horehronskej obce Šumiac.
viac
05.09.2020
V pondelok rozhodnú, či sa uskutoční Radvanský jarmok s Dňom kroja
Stretnutie krízového štábu mesta Banská Bystrica, po ktorom bude definitívne známe, či sa v septembri uskutoční jeden z najstarších jarmokov na Slovensku – 363. Radvanský jarmok spojený aj s tradičným Dňom kroja, sa Banskobystričania a návštevníci dozvedia v pondelok 7. septembra.
viac
07.08.2021
Po ročnej pauze mesto v septembri chystá 363. Radvanský jarmok
Jeden z najstarších slovenských jarmokov, 363. Radvanský jarmok v Banskej Bystrici, sa uskutoční v dňoch 10. až 12. septembra a jeho hlavnou témou bude včelárstvo, mágia a ľudové liečiteľstvo. Vlani ho z dôvodu šírenia pandémie nového koronavírusu museli zrušiť.
viac
25.08.2023
Motívom 365. Radvanského jarmoku bude aj mediarstvo a cinárstvo
Štvorica kovospracujúcich remesiel, mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo budú druhý septembrový víkend motívom 365. Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %