Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.04.2021 03:20

Po vyše 40 rokoch sa začína s výstavbou nového mosta v časti Iliaš


Most cez rieku Hron zo Zvolenskej cesty do miestnej časti Iliaš v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


Na schátralom moste v banskobystrickej mestskej časti Iliaš sa začínajú prípravné práce. Právoplatné stavebné povolenie a odovzdanie staveniska vysúťaženému zhotoviteľovi znamená, že po viac ako 40 rokoch sa začne s výstavbou nového mosta v tejto banskobystrickej časti.


Podľa vedenia mesta v prípravnej fáze sa najprv zrealizuje preložka vedenia elektrickej energie a vykoná archeologický výskum, ktorý nariadil banskobystrický krajský pamiatkový úrad. Predpokladaný termín začiatku výstavby nového obojsmerného mosta s chodníkom pre chodcov a cyklistov, ktorý nahradí jednosmerný provizórny most v nevyhovujúcom stave, je v pláne koncom mája. Všetky práce majú byť organizované tak, aby bola čo najmenej obmedzená mobilita peších, motoristov a MHD z tejto časti Banskej Bystrice.

„Preložka prívodu elektrickej energie do Iliaša sa zrealizuje za účasti odborného dozoru spoločnosti Stredoslovenská energetika. Práce by sa mali začať v polovici apríla. Zamerajú sa na výstavbu nových stožiarov, podporných bodov vzdušného káblového rozvodu elektrickej energie ponad rieku Hron. V máji by sa malo uskutočniť vypnutie prevádzky predmetného vedenia, ktoré umožní prepojenie novovybudovanej trasy na pôvodný rozvod,” informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Podľa nej zhotoviteľ deklaroval, že súbežne v tom istom čase by sa mal začať prekladať pôvodný provizórny most do novej polohy. Obyvateľom bude slúžiť na prejazd do Iliaša a z Iliaša až do času, kým sa nevybuduje nové premostenie. Prekládka pôvodného mosta môže trvať jeden až tri dni. Bude treba počítať s krátkodobými dopravnými obmedzeniami. Obchádzková trasa pre osobné automobily bude viesť po starej poľnej ceste z Iliaša do Vlkanovej. V čase presunu pôvodného mosta bude čiastočne obmedzená i MHD pre spoje, ktoré zachádzajú do Iliaša. Počas výstavby nového mosta dôjde k zrušeniu autobusovej zastávky pred mostom v smere do tejto časti.

Dodávateľ stavebných prác má na výstavbu nového mosta asi 90 dní. Ako doplnil magistrát, suma projektu po komplikovanom verejnom obstarávaní sa pohybuje vo výške viac než 1,4 milióna eur. Stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť koncom januára tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2021
Práce na moste v Iliaši pokročili, čoskoro sa začnú dopravné obmedzenia
Projekt výstavby nového mosta do mestskej časti Iliaš je v plnom prúde. Aktuálne sa stavebné práce zameriavajú na nevyhnutnú preložku prívodu elektrickej energie.
viac
18.06.2021
Prekládka mosta v Iliaši si od piatka vyžiada úplnú výluku dopravy
Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali.
viac
08.07.2021
Výstavba protipovodňových opatrení uzavrie most na Golianovej ulici
V súvislosti s výstavbou protipovodňových opatrení v Banskej Bystrici bude od 12. júla predbežne do 18. júla na Golianovej ulici uzavretý most ponad rieku Hron.
viac
05.08.2021
Provizórny most v Iliaši od štvrtka opäť dočasne uzavrú
Stavebné práce na výstavbe nového mosta v banskobystrickej mestskej časti Iliaš ponad rieku Hron pokročili a dostali sa do fázy, keď je opäť nutné úplne uzavrieť starý provizórny most, ktorý slúži ako dočasná obchádzková trasa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %