Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.12.2018 10:25

Počet miestnych detí pre škôlku nestačí, vozia ich aj z okolia


Na snímke materská škola v obci Nižná v okrese Piešťany, ktorá sídli v dome postavenom v roku 1935. Škôlku navštevujú aj deti z okolitých dedín. FOTO TASR - Martin Palkovič


Nižná pri Piešťanoch je charakterizovaná ako typická jednouličná obec. Všetok jej život sa nielen v uplynulých storočiach, ale aj nedávnych desaťročiach odohrával v pomerne malom území, ktoré obývalo niekoľko sto ľudí.


Dnes má Nižná 550 obyvateľov, rozrástla sa na Dolnú a Hornú domovinu a podľa slov starostu Kamila Mikuša ani do budúcnosti jej nehrozí vznik satelitov a rýchly nárast obyvateľov.       

"Nemáme na to ani podmienky a ani veľký záujem o takéto rozširovanie," povedal starosta pre TASR. Podmienkami myslel obecné pozemky, ktoré by umožňovali výstavbu nových štvrtí rodinných domov, ako to vidno najmä v obciach v blízkosti miest, ako sú Piešťany či krajská Trnava. Ak sa v Nižnej stavia, tak skôr na rodičovských pozemkoch alebo sa prebudovávajú staršie domy. Štrnásť rodín býva tiež v dvoch obecných bytovkách, ktoré postavili v roku 2007. Všetci si užívajú to, čo malá obec mimo hlavných cestných ťahov ponúka - najmä pokoj na bývanie, absenciu stresovej cestnej premávky a prírodu hneď za domom. To našiel aj samotný starosta, ktorý sa po troch desaťročiach bývania v Bratislave vrátil do rodnej obce. Na starostovskej stoličke sedí druhé volebné obdobie.       

Nižnú, ktorej centrom je budova Obecného úradu, spojená s kultúrnym domom a poštou, osvetľuje 122 nových moderných svietidiel. "Získali sme na výmenu a dostavbu bodov verejného osvetlenia prostriedky z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, vypočítaná úspora elektrickej energie predstavuje úsporu 202,27 gigajoulov elektriny ročne. Funguje už druhý rok," informoval starosta. Vzápätí sa dal do výpočtu ďalších investícií, na ktoré stačila obecná kasa – obnova domu smútku, oprava schodov pri kostole, zateplenie obecného úradu, výmena sociálnych zariadení. "Zmodernizovali sme materskú školu, zvýšili sme jej kapacitu," doplnil Mikuš. Objekt bol postavený ešte v roku 1935, najskôr vymenili strechu a potom prišli na rad okná, podlahy a ďalšie úpravy. "Teraz môže chodiť do škôlky 41 detí, na čo by deti z Nižnej nestačili. Preto sme otvorili možnosť aj pre rodičov z okolia a o to záujem bol. Vozia svoje deti z Chtelnice, Horného i Dolného Dubového, Dechtíc, Naháča aj Rišňoviec," povedal Mikuš.       

Základná škola však v obci nie je. Od prvej triedy cestujú školáci do Chtelnice alebo do Veľkých Kostolian. "Oboje je tak do päť kilometrov, autobusové spoje sú prispôsobené, nemáme s tým problém," konštatoval starosta. Rovnako to je aj so zdravotnou starostlivosťou, svojho lekára v Nižnej nemajú. Ani farnosť, farár dochádza na omše z Dolného Lopašova a farská budova stojí už roky nevyužitá.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
Obec rastie vďaka mladým rodinám, idú stavať novú materskú školu
Obec Drienov za posledné volebné obdobie od roku 2015 získala z eurofondov celkovo 1,5 milióna eur. Starosta Peter Tomko uviedol, že sa tak snažia cez rôzne výzvy a projekty získať tie najefektívnejšie zdroje financií a vytvoriť svojim občanom lepšie miesto pre život.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
03.06.2019
Do obce prichádzajú mladí ľudia, o bývanie je veľký záujem
Rastúci záujem mladých ľudí o voľné stavebné pozemky v Sedliackej Dubovej zabezpečil projekt pozemkových úprav, na ktorom v obci pracovali vyše desiatich rokov.
viac
13.09.2019
Beladice sa spomínajú v roku 1156, dnešnú podobu získali až v 20. storočí
Obec Beladice v Zlatomoravskom okrese sa po prvýkrát spomína v písomných záznamoch v roku 1156.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %