Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
27.07.2018 08:20

Pochod k zvonici má verejnosti priblížiť vojnové miesta i udalosti


Snímka zdroj www.severovychod.sk


Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skory nad obcou Hostovice v Sninskom okrese má za cieľ spopularizovať toto miesto a zároveň verejnosti priblížiť jeho históriu. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.


      Ide o štvrtý ročník jednodňového podujatia, ktoré sa uskutoční v sobotu (28. 7.).  Zraz jeho účastníkov je naplánovaný o 8.00 h pri Obecnom úrade Hostovice. Súčasťou akcie je aj pietny akt na vojenskom cintoríne. Pochod k zvonici povedie cez náučný turistický chodník, ktorý vybudovali pred rokom. Dĺžka trasy je spolu vyše 12 kilometrov. Súčasťou chodníka sú informačné panely. Turista sa z nich okrem iného dozvie viac o tom, ako zasiahla prvá svetová vojna územie Slovenska, aká bojová činnosť prebiehala v okolí tejto obce, nájde tam aj informácie o zvonici.       

Tá pripomína smrť množstva vojakov a na vrchu stojí približne dva roky. Vybudovali ju z dreva, vysoká je šesť metrov. Myšlienka postaviť ju na historickom bojisku vznikla práve počas turistického pochodu, ktorý na tieto miesta začal organizovať práve KVH Beskydy. V obci sa predtým podarilo obnoviť aj vojenský cintorín.       

Počas prvej svetovej vojny sa pri Hostoviciach odohrávala intenzívna bojová činnosť. Najmä v apríli 1915 počas Veľkonočnej bitky v Karpatoch prebiehali na kopcoch nad dedinou urputné boje, ktoré si vyžiadali tisíce mŕtvych a ďalšie tisícky ranených.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Pri Hostoviciach prebehnú rekonštrukcie bojov
Rekonštrukcie bojov Karpaty 1914/1915, ktoré sa uskutočnia v sobotu 28. 5. pri obci Hostovice, majú za úlohu pripomenúť verejnosti vojnové udalosti. Informoval o tom Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy.
viac
29.07.2019
Na pochod k zvonici nad Hostovicami prišlo okolo 60 turistov
Na turistický pochod k zvonici nad obcou Hostovice v Sninskom okrese prišlo v sobotu približne 60 turistov zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Česka. Pred návštevou bojiska prvej svetovej vojny na vrchu Skory sa uskutočnil aj pietny akt na miestnom vojnovom cintoríne.
viac
11.03.2020
Vojenský cintorín vo Zvolene čaká obnova
Zrevitalizované miesto posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov s novými pamätnými tabuľami by malo už čoskoro vítať všetkých, ktorí si na zvolenský cintorín prídu uctiť obete druhej svetovej vojny.
viac
10.12.2022
Dominanta vojnového cintorína Monument zaujala odborníkov v zahraničí
Objekt Monument v banskobystrickej časti Majer, ktorý je súčasťou vojnového cintorína z prvej svetovej vojny, upútal pozornosť aj za hranicami Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %