Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.09.2021 09:05

Pohodlné triedenie v domácnostiach zavádza aj mesto Strážske


Ilustračná snímka, zdroj: JRK


Menej skládkovaného odpadu, optimalizácia nákladov, lepšia úroveň triedenia a využívanie bioodpadu ako hnojiva, to sú dôvody, ktoré chce mesto Strážske komunikovať obyvateľom ako najväčšie prínosy triedenia bioodpadu v domácnostiach.


 

 

Obyvatelia v rodinných domoch na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu môžu použiť záhradné kompostovacie zásobníky.

Pre občanov z bytových domov mesto pripravilo systém zberu zo stojísk. Každá domácnosť v bytovke dostane štartovací balíček pre pohodlné a efektívne triedenie kuchynského BRKO priamo tam, kde tento odpad vzniká – v kuchyni. Balíček obsahuje zásobu 50 ks certifikovaných kompostovateľných vriec, prevetrávané košíky na bioodpad a informačnú brožúrku s návodom na triedenie. Práve v nej sa občania dozvedia aj o tom, prečo je dôležité tento odpad triediť, čo sa s ním deje na skládke a v kompostárni. Je to len jeden z bodov informačnej kampane, ktorú mesto pre domácnosti pripravilo s cieľom zvýšiť zapojenie ľudí a čistotu vyzbieraného odpadu.

Obyvatelia Strážskeho môžu vytriedený bioodpad vo vreckách vyhodiť do hnedých nádob, ktoré nájdu na kontajnerových stojiskách. Aj na týchto nádobách budú informácie, čo do nich patrí. Zber kuchynského odpadu bude prebiehať každý týždeň. V zimných mesiacoch, keď je štatisticky bioodpadu menej, zvolili v Strážskom frekvenciu na úrovni dvoch týždňov. Vytriedený bioodpad bude spracovaný v priemyselnej kompostárni, kde sa neutralizujú patogény z kuchynského odpadu a následne sa vyrobí nezávadný kompost.

Autor: (ts-MsÚ Strážske, Ing. Paulína Kuricová, JRK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2019
Budú v odpovedi i záruky na zvládnutie triedenia bioodpadu a spaľovania odpadov?
V priebehu najbližšieho jedenapol až dvoch mesiacov pripraví envirorezort odpovede na kritiku Bruselu, prečo na Slovensku vyše 60 percent odpadov stále končí na skládkach a Slováci recyklujú len okolo 30 percent.
viac
02.12.2019
Dôjde k radikálnemu zlepšeniu zberu a triedenia bioodpadu?
Biologicky rozložiteľný odpad je najslabším ohnivkom reťaze plnenia zákonnej povinnosti obcí triediť komunálny odpad. Naďalej predstavuje približne 45 percent zmiešaného komunálneho odpadu, končiaceho hlavne na skládkach a čiastočne v spaľovniach.
viac
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
17.10.2020
J. Budaj: Samosprávy budú mať pol roka na prípravu separovania bioodpadu
Samosprávy budú mať pol roka na to, aby sa pripravili na zber bioodpadu. Informoval o tom minister životného prostredia Ján Budaj. Envirorezort tiež pripravil dve vyhlášky, ktorými upratuje termíny nábehu jednotlivých postupov pri separovaní biodpadu. Taktiež v nich spresňuje postupy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %