Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.10.2016 10:38

Poplatok za rozvoj sa v Žiari nad Hronom platiť nebude


Snímka zdroj: UzemnePlany.sk


Poplatok za rozvoj, ktorým môžu slovenské mestá a obce od budúceho roka spoplatniť výstavbu na svojom území, mesto Žiar nad Hronom nezavedie. "Žiarski poslanci schválili uznesenie, že sa v meste nebude vyberať poplatok za rozvoj," priblížil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.


      Poplatok sa totiž podľa jeho slov miestnej samospráve zdá demotivujúci, napríklad v prípade bytových spoločenstiev, ktoré si renovujú svoje bytové domy. "Mali by sme ich zdaniť za to, že si obnovujú svoje domy, pričom my chceme, aby si ich obnovovali, a zároveň za to od nich žiadať peniaze," podotkol Baláž.       

Rovnako však podľa Baláža nechce žiarska samospráva zaťažovať poplatkom za rozvoj ani firmy pôsobiace na území mesta. "Máme napríklad dosť vysoké zaťaženie priemyselných stavieb. Máme vyššie položenú daň, čo je jeden z dôvodov, že nechceme nejakým spôsobom ďalej zaťažovať podnikateľov," dodal v tejto súvislosti Baláž.       

Primátor Žiaru nad Hronom a poslanec Národnej rady SR Peter Antal (Most-Híd) už v minulosti naznačil, že niektoré ustanovenia zákona o miestnom poplatku za rozvoj, predstavovali na komunálnej úrovni problém. Spolu s ďalšími poslancami za Most-Híd navrhli novelu zákona, ktorá je aktuálne v druhom čítaní. V prípade jej schválenia sa nebude poplatok uhrádzať za zateplenie bytového domu či údržbu stavby.       

Spoplatniť výstavbu na svojom území, prostredníctvom poplatku za rozvoj, budú môcť mestá a obce na Slovensku od budúceho roka. Poplatok za rozvoj môže obec dobrovoľne zaviesť vlastným všeobecne záväzným nariadením. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec k 1. januáru kalendárneho roka a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (10 eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby. Príjem z poplatku môžu samosprávy použiť ako kapitálové výdavky v prípade výstavby škôl a škôlok, športovísk, kultúrnych a zdravotníckych zariadení, ale aj na výstavbu dopravnej infraštruktúry, rozširovanie a údržbu verejnej zelene.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2019
Žiar nad Hronom: Za mestské jasle si od apríla rodičia priplatia
Od apríla tohto roka si žiarski rodičia za pobyt svojich ratolestí v mestských jasliach priplatia. Mestskí poslanci na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili zvýšenie poplatku zo súčasných 110 eur na 200 eur mesačne.
viac
07.04.2020
V centre mesta osadili automat na ochranné rúška
Mesto Žiar nad Hronom pokračuje v opatreniach, ktoré majú pomôcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu. V jeho centre začal v pondelok (6. 4.) popoludní fungovať automat na ochranné rúška.
viac
02.05.2020
Mesto zámenou získa pozemky pri gymnáziu
Mesto Žiar nad Hronom chce zámenou získať pozemky v areáli miestneho Gymnázia Milana Rúfusa, ktoré sú potrebné na vybudovanie športového zázemia školy. Výmenu týchto pozemkov za mestské pozemky v inej lokalite odsúhlasili na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva žiarski poslanci.
viac
27.01.2024
Obyvatelia môžu v dotazníku vyjadriť svoj názor na život v meste
Obyvatelia Žiaru nad Hronom môžu dotazníkovou formou vyjadriť svoj názor na život v meste. Pracovníčky Komunitného centra v Žiari nad Hronom vytvorili Dotazník mapovania potrieb komunity mesta, ktorý je zverejnený na internetovej stránke mesta. Informovala o tom žiarska radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %