Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.12.2016 03:05

Popradský Mestský úrad pôjde v triedení odpadu obyvateľom príkladom


Budova Mestského úradu v Poprade.


V budove Mestského úradu v Poprade pribudlo 36 kontajnerov na separovaný zber. Spolu deväť sád nerezových triediacich košov na sklo, papier, plasty a kovy samospráve dnes venovala spoločnosť Envi - Pak.


Primátor Popradu Jozef Švagerko uviedol, že mestský úrad pôjde v separovaní odpadu občanom príkladom.       

Nádoby na separovaný zber budú umiestnené v budove mestského úradu a budú slúžiť nielen zamestnancom, ale aj návštevníkom inštitúcie. Správnym triedením pomôžu Popradčania nielen životnému prostrediu, ale samospráve aj po finančnej stránke. Náklady za triedený odpad od júla prebrala spoločnosť Envi – Pak. Mesto Poprad platí iba za komunálny odpad. "Triedený zber by mal prispieť k tomu, aby sme platili za odvoz odpadu čo najmenej. Čím viac odpadu vytriedime, tým menej budeme platiť. Aj mestský úrad chce pristúpiť k tomu, aby triedený zber prebiehal čo najlepšie a aby ľudia triedili," uviedol primátor.      

Nový zákon ukladá, že sa má triediť papier, plasty, kovy a sklo. "Snažili sme sa Popradčanom pomôcť tým, že sme im dodali nádoby na triedený zber, ktoré sú rozdelené na štyri farby, tak ako to určuje nový zákon. Verím, že to Popradčanov nabudí k tomu, aby separovali," poznamenala riaditeľka pre marketing a komunikáciu spoločnosti Envi - Pak Silvia Nosálová. Triedenie odpadu a separácia je podľa slov viceprimátora mesta Poprad Igora Wzoša o zodpovednosti za budúci stav planéty.      

Podľa Nosálovej by sa mal mestský úrad stať vzorom, aby ľudia triedili odpad aj vo svojich domácnostiach. "Základom je, aby ľudia netvorili odpad. Keď idete do obchodu, tak si nemusíte dávať do jedného mikroténového vrecka mrkvu a do druhého petržlen, ale spojiť to. A ak už ľudia odpad vytvoria, tak by ho mali triediť," povedala s tým, že recykláciou vzniká druhotná surovina, ktorá sa dá ďalej použiť. Príkladom je rám bicykla, ktorý sa môže vytvoriť zo 650 plechoviek piva.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Prevážame vzduch. Ak PET fľašu, škatuľu alebo plechovku nezošliapneme
Pri kontajneroch na triedený odpad sa s tým stretávame často. Nestlačené PET fľaše, plechovky z pív, nápojové kartóny, prípadne obrovské neskladné kusy polystyrénu často zmenšia možnosti kontajnera a neraz doň – v skutočnosti iba z polovice naplneného – už viac nevpraceme.
viac
20.03.2020
Tvorme menej odpadu a buďme zodpovední!
Koronavírus zasiahol nielen Slovensko, ale paralyzoval väčšinu Európy a týka sa celého sveta. Tento problém sa dotkol všetkých oblastí nášho života a prináša mnohé obmedzenia. Nevynímajúc ani nakladanie s odpadmi.
viac
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
16.06.2020
Pripravuje sa prijatie nového štandardu zberu komunálnych odpadov
Do konca júna by mali prejsť medzirezortným pripomienkovaním všetky zmeny, ktorými bude doplnená vyhláška envirorezortu č. 371/2015 Z.z. Na jej základe sú podľa novej vyhlášky pripravené niektoré ustanovenia o odpadoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %